Tramp kao komandant vojske: Otkazivanje napada na Iran je dokaz haotične politike nacionalne bezbednosti, ali i doslednosti

0

Otkazujući planirani osvetnički napad SAD na Iran, Donald Tramp privremeno je zaustavio dalju eskalaciju u odnosima dve zemlje, ali je pokrenuo mnoštvo pitanja.

Otkazani napad pokrenuo je pitanje o njegovom obavljanju funkcije vrhovnog komandanta vojske, navodi CNN, prenosi B92.

“Bili smo spremni da odmah uzvratimo prošle noći na tri lokacije kada sam pitao koliko će ljudi umreti. General mi je odgovorio 150. Otkazao sam napad 10 minuta pre početka, jer to nije proporcionalno obaranju bespilotne letelice. Nigde ne žurim”, napisao je Tramp na Tviteru u petak ujutru.

Iran je u četvrtak ujutru oborio američki dron za koji tvrdi da je ušao u njegov vazdušni prostor, dok SAD tvrde da je letelica oborena iznad međunarodnih voda, a ne unutar iranskog vazdušnog prostora.

Odluka Trampa da u poslednjem trenutku odustane od napada otvara pitanje zašto se on nije raspitao o mogućim ljudskim žrtvama planiranog napada pre nego što je doneo odluku o njegovom izvođenju, navodi CNN.

Otkazujući udare, Tramp je, kako se navodi, bio dosledan sebi i svojoj želji da izbegne uvlačenje SAD u novi sukob na Bliskom istoku, što je centralni princip njegovih političkih uverenja i namere da bude reizabran na predsedničkim izborima u novembru 2020. ;

Međutim, deluje da njegova odluka istovremeno otkriva haotično vođenje politike nacionalne bezbednosti, u trenutku kada Pentagon od januara nema trajnog ministra odbrane, ocenjuje se u tekstu.

Takođe, navodi CNN, odustajanje od planiranog napada neće proći neopaženo kod američkih neprijatelja koji bi mogli da ga tumače kao podsticaj da protiv Trampa idu oštrije nego ranije.

Tramp je, ocenjuje CNN, dao na tacni pobedu američkom neprijatelju Iranu, pokazujući da Teheran nekažnjeno može da obori sofisticiran proizvod američke vojske vredan 110 miliona dolara.

Drugi, manje kritičan način gledanja na Trampovu odluku jeste da je to bio mudar potez u poslednjem trenutku da se prekine niz događaja koji bi brzo mogli da uvuku SAD u još jedan rat bez kraja, dodaje CNN.