“Tramp je ubacio dinamit u kutiju šibica”: Džo Bajden o američkom napadu u Iraku i ubistvu Sulejmanija

0
Foto: Profimedia

Džo Bajden reagovao je na ubistvo iranskog generala Kasima Sulejmanija u napadu SAD u Iraku rekavši da će potez dovesti do eskalacije sukoba u već rizičnom regionu.

„Predsednik Tramp upravo je ubacio dinamit u kutiju šibica i duguje američkoj naciji objašnjenje strategije i plana kako bi se zaštitili naši vojnici i ambasada, ljudi i interesi, kod kuće i u inostranstvu, kao i naši partneri u regionu i šire”, napisao je Bajden na Tviteru.

Demokrate u SAD izrazile su danas zabrinutost da će ubistvo komandanta Iranske revolucionarne garde Kasima Sulejmanija u američkom napadu u Iraku, bez odobrenja Kongresa, a po nalogu predsednika Donalda Trampa dovesti do eskalacije sukoba sa Iranom.

Adam Šif, predsedavajući Odbora Predstavničkog doma Kongresa zaduženog za nadzor tajnih službi napisao je na Tviteru da je Sulejmani bio odgovoran za nasilje i da je svet bez njega bolji, ali je dodao da Kongres nije odobrio raketni napad na Bagdad, prenosi Politika.

“Narod Amerike ne želi rat sa Iranom”, naveo je on napominjući da američke vojnike sada treba zaštiti od, kako smatra, gotovo neizbežne eskalacije.

Kris Marfi, član Odbora za spoljne poslove postavio je pitanje da li je Amerika, iako je „Sulejmani bez ikakve sumnje neprijatelj”, upravo, bez odobrenja Kongresa, ubila drugu najmoćniju ličnost u Iranu, znajući da tako izaziva potencijalno ogromni regionalni rat, prenosi Glas Amerike.

Kandidat za demokratskog predsedničkog kandidata Elizabet Voren rekla je da je iako je general Sulejmani bio „ubica”, njegovo ubistvo „nesmotren potez” koji će povećati verovatnoću od novih žrtava i konflikta na Bliskom istoku, prenosi Rojters.

„Naš prioritet mora da bude izbegavanje još jednog skupog rata”, navela je ona na Tviteru.