Tramp je ponovo “oflajn”: Ugašena nova platforma za komunikaciju bivšeg predsednika SAD

0

Kanal komunikacije Donalda Trampa trenutno je ugašen, rekao je njegov pomoćnik za američku televizijsku mrežu CNBC, a prenosi BBC.

„Mreža je svakako bila samo pomoćno sredstvo u sklopu mnogo širih napora koje preduzimamo”, pojasnio je odluku Džejson Miler.

Platforma, nazvana “Direktno sa stola Donalda Trampa”, počela je da radi prošlog meseca i služila je bivšem predsedniku da objavljuje sopstveni sadržaj, uz saopštenja za medije i snimke.

Trampu je zabranjeno da koristi Fejsbuk i Tviter posle nereda na Kapitol Hilu.

Na platformi Direktno sa stola Donalda Trampa postoji odeljak ka zvaničnoj stranici bivšeg predsednika, koji je sada uklonjen.

Miler je na Tviteru potvrdio da su to prvi koraci povratka bivšeg predsednika na mreže, iako nije poznato kada i kako će se to realizovati.

Na vebsajtu, koji se često opisuje kao blog, mogu se videti razni Trampovi postovi, a posetioci mogu da lajkuju i dele sadržaj kao na Fejsbuku i Tviteru.

Link ka vebsajtu sada direktno usmerava posetioce na stranicu, ohrabrujući ih da se prijave za obaveštenja koje će Tramp slati.

U martu je Miler rekao Foks Njuzu da misli „da povratak predsednika Trampa na društvene mreže možemo da očekujemo verovatno za dva ili tri meseca sa sopstvenom platformom”.

Bivši predsednik je bio strastveni korisnik društvenih mreža koje je koristio kako bi se direktno obraćao pratiocima.

Od kako su ga zabranili na Fejsbuku, Tviteru, Instagramu i Jutjubu, bivši predsednik se ne čuje kao ranije, iako je preko vebsajta u komunikaciji sa pristalicama od januara.

Tramp je bio entuzijastičan tviteraš, tvitovao je često tokom dana, nekad i tokom noći o različitim temama, pa i o izborima 2020. godine, a koronavirus je nazvao lažnim vestima na profilu koji prati 90 miliona ljudi.

Istog trenutka nalog na Tviteru mu je bio zabranjen.

Nadzorni odbor Fejsbuka nedavno je podržao odluku o platformi, ali je naloženo da ga opet prekontroliše za šest meseci.

Predstavnici Jutjuba kažu da će reaktivirati Trampov nalog kada se smanji opasnost od „stvarnog nasilja”.