“Tramp je pitao Kima da li zna ko je Elton Džon…”: Nepoznati detalji razgovora dvojice lidera

0
Foto Profimedia

(Dvanaestog juna 2018. u Singapuru sreli su se Donald Tramp i lider Severne Koreje Kim Džong Un. U svojim memoarima Bolton naširoko opisuje pripreme za samit, ali i detalje susreta)

Kim Džong Un ušao je, nakon sastanaka tet-a-tet, u sobu gde je trebalo da se održi veliko zasedanje. Pratila su ga četvorica savetnika. Pružio je ruku svakome sa američke strane, uključujući i mene, i onda su novinari pravili fotografije. Kada je rulja napokon izašla, Kim je – kroz prevodioca – spekulisao kakve će sve priče izmisliti. Tramp je takođe rekao nešto o lažljivoj štampi.

Tramp je rekao da je sastanak nasamo bio veoma pozitivan i da bi dvojica lidera trebalo da ostanu u kontaktu telefonom. Kim je kroz smeh rekao da Trampova tri prethodnika ne bi imala hrabrosti da organizuju ovakav samit. Tramp je kazao da je od samog početka znao da će se slagati sa Kimom. Na pitanje šta misli o svom sagovorniku, Tramp mu je rekao da je Kim “veoma pametan, pomalo povučen, jako dobra osoba, totalno iskren, sjajna ličnost”.

Kim je potom pričao da je posvećen denuklearizaciji Korejskog poluostrva. Iako je svestan da neki ljudi sumnjaju u njegovu iskrenost, oni su ga loše procenili. On je drugačiji, kazao je, i Tramp se složio. Kim se potom okomio na prethodne administracije i nazvao ih je krivcima za loše odnose Severne Koreje i SAD.

U jednom trenutku, Pompeo mi je dodao beležnicu na kojoj je rukom napisao “On je stvarno pun govana”. Složio sam se. Kim je obećao da neće više biti nuklearnih proba i da će njihov nuklearni program biti uklonjen.

A onda je stigla začkoljica, pravo iz udžbenika Josifa Staljina sa samita sa Frenklinom Ruzveltom. Kim je “priznao” da ima neke prepreke kod kuće, jer postoji “tvrda struja” s kojom ne može lako da se izbori. Rekao je da bi obustava zajedničkih vojnih vežbi Južne Koreje i SAD možda mogla da smiri ovu struju, pošto oni predstavljaju veliku provokaciju. Na moj užas, Tramp se složio, i rekao da će Kim tako sačuvati Americi veliki novac…

Kim je potom čestitao i sebi i Trampu na onome što su postigli. Tramp je rekao da niko drugi to ne bi mogao. Obojica su se nasmejala. Tramp se potom naglas prisetio kako je zvao Kima “little rocket man” (“mali raketni čovečuljak”) i pitao je Kima da li zna ko je Elton Džon. Kim je nastavio da se smeje. (Kada Majk Pompeo nekoliko nedelja kasnije krene u Pjongjang, nosiće sa sobom i album “Rocket Man” na CD-u, sa Trampovim autogramom.)

***

U novom Nedeljniku, koji je na svim kioscima od četvrtka, 25. juna, čitajte izvode iz knjige Džona Boltona, o Putinu, Kim Džong Unu, Angeli Merkel, tome kako izgleda Trampova administracija iznutra…

Digitalno izdanje dostupno je na nstore.rs