Tramp je besan na Netanjahua, kažu da je i opsovao: “Niko nije za Bibija uradio od mene, a on je odmah čestitao Bajdenu. Mogao je da ćuti…”

0
EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS

(Beta) – Bivši predsednik SAD Donald Tramp (Trump) kritikovao je bivšeg premijera Izraela Benjamina Netanjahua (Benyamin Netanyahu) što je suviše brzo čestitao Džozefu Bajdenu (Joseph Biden) na pobedi u predsedničkom izborima prošle godine, sudeći po izjavama koje su danas objavljene.

Netanjahuova poruka Bajdenu stigla je jako brzo posle objavljivanja izbornih rezultata, smatra Tramp koji te rezultate i dan danas osporava.

Tramp je u razgovoru s izraelskim novinarom Barakom Ravidom rekao da je Netanjahu bio brži od većine.

“Od tada nisam s njim razgovarao”, dodao je Tramp i opsovao.

On je sa Ravidom, koji piše i za novinski sajt Aksios (Axios) u SAD, razgovarao u aprilu i julu za novinarovu novu knjigu na hebrejskom jeziku “Trampov mir” (Trump’s Peace) o normalizaciji odnosa Izraela i arapskih zemalja, uz pomoć Trampove admnistracije.

Knjiga će biti objavljena u nedelju, a tiražni izraelski list Jediot ahronot (Yediot) danas je objavio delove intervjua.

Bivši američki predsednik je rekao izraelskom novinaru da niko nije pomogao Netanjahuu više od njega i zato smatra da ga je izdao kada je čestitao Bajdenu pobedu, a Tramp je takodje tvrdio da su izbori pokradeni.

“Niko nije uradio više za Bibija. I meni se svidjao Bibi. Još uvek mi se svidja. On je čovek za koga sam uradio više nego za bilo koju drugu osobu sa kojom sam imao posla”, rekao je Tramp, koristeći Netanjahuov nadimak, dodavši da mu se takodje svidja lojalnost, a da je Bibi ne samo da je čestitao Bajdenu, već je to i snimio.

“Ja sam se lično razočarao u njega. Bibi je mogao da ćuti. Napravio je užasnu grešku”, rekao je bivši lider SAD.

Njegova odluka da se povuče iz nuklearnog sporazuma velikih sila s Iranom iz 2015. godine, kome se Netanjahu protivio, doneta je, kako tvrdi, zbog odnosa s Izraelom i smatra da nije to učinio ta zemlja bi “već do sada možda bila uništena”.

Tramp je takodje rekao da je spasio Netanjahua u parlamentarnim izborima u Izraelu aprila 2019. godine jer je priznao okupiranu i anektiranu Golansku visoravan kao izraelsku teritoriju.

“Uradio sam to baš pred izbore, što mu je mnogo pomoglo, izgubio bi izbore da nije bilo mene”, rekao je Tramp.

Bili su to prvi od četiri uzastopna izbora u Izraelu za dve godine bez jasnog pobednika i u zemlji je trajala kriza sve dok Netanjahua nije smenila nova vlada koja je položila zakletvu u junu.

Američki novinar Majkl Volf ( Michael Wolff) je još ranije pisao da je Tramp smatrao Netanjahuovu poruku Bajdenu najvećom izdajom.

Izraelski mediji navode da je Tramp gnevan iako je Netanjahu bio medju poslednjim svetskim liderima koji su čestitali Bajdenu, više od 12 sati pošto su mediji objavili da je pobedio.

Posle toga kada je govorio na sednicama vlade izraelski lideri nije koristio reči izabrani predsednik Bajden niti je direktno izjavio da je bivši predsednik i senator pobedio na izborima.

Netanjahu je u drugom pismu zahvalio Trampu za prijateljstvo koje je pokazao prema Izrelu i njemu lično, za priznanje Jerusalima kao samo izraelskog i Golana, za protivljenje Iranu i istorijske mirovne sporazume s arapskim zemljama i jačanje savezništva Izraela i SAD.