Tramp: Izrael i Maroko pristali da normalizuju odnose

0
Beta/AP Photo/Andrew Harnik, File

(Beta-AP) – Predsednik SAD Donald Tramp saopštio je danas da su Izrael i Maroko pristali da normalizuju odnose, što je četvrti arapsko izraelski dogovor u protekla četiri meseca.

U okviru dogovora, SAD će priznati suverenitet Maroka nad spornim regionom Zapadne Sahare.

Tramp je u vreme kada mu ističe mandat rekao da će Izrael i Maroko obnoviti diplomatske i druge odnose, uključujući momentalno otvaranje kancelarija za vezu u Rabatu i Tel Avivu i na kraju otvaranje ambasada.

Američki zvaničnici su izjavili da će dogovor takođe podrazumevati pravo na medjusobne prelete aviona.

Bela kuća je navela da su se Tramp i marokanski kralj Mohamed Šesti dogovorili da Maroko “obnovi diplomatske odnose s Izraelom i proširi ekonomsku i kulturnu saradnju kako bi se doprinelo regionalnoj stabilnosti”.

SAD će takodje priznati suverenitet Maroka nad bivšom španskom teritorijom u Severnoj Africi koja je decenijama bila sporna tema medjunarodnih pregovora, saopštila je Bela kuća.

Maroko je četvrta arapska zemlja koja priznaje Izrael u vreme kada administracija SAD nastoji da se takozvanim “Sporazumima Avram” postignutim letos izmedju jevrejske države i Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) pridruži što više zemalja.

Bahrein i Sudan su im se pridružili, a zvaničnici administracije SAD takodje pokušavaju da i Saudijska Arabija normalizuje odnose s Izraelom.

“Predsednik je potvrdio svoju podršku ozbiljnom, verodostojnom i realističnom predlogu o autonomiji kao osnovu za pravedno i trajno rešenje spora oko teritorije Zapadne Sahare i kao takvom predsednik je priznao suverenitet Maroka nad čitavom teritorijom Zapadne Sahare”, saopštila je Bela kuća.