Tramp izgubio žalbu, mora da svedoči u istrazi u Njujorku

0
EPA-EFE/JIM LO SCALZO / POOL ATTENTI

(Beta-AP) – Bivši predsednik SAD Donald Tramp mora da svedoči pred sudom u Njujorku u okviru gradjanske istrage njegovog poslovanja, odlučio je danas Apelacioni sud te države.

Sud je odbacio Trampov argument da treba da bude oslobodjen izjašnavanja zato što bi njegovi odgovori mogli biti upotrebljeni protiv njega u paralelnoj krivičnoj istrazi.

Četvoročlano sudsko veće Apelacinog odelenja podržalo je presudu sudije Artura Engorona od 17. februara koji je potvrdio pozive Trampu i dvoje njegove dece Ivanki i Donaldu Mladjem da svedoče u istrazi javne tužiteljke Leticije Džejms.

“Još jednom su sudovi presudili da Donald Tramp mora poštovati našu zakonitu istragu njegovog finansijskog poslovanja”, rekla je Džejms u saopštenju i dodala da će sud nastaivit da prati činjenice ovog slučaja i da osigura da niko ne može izbeći zakon.

Džejms je u istrazi otkrila dokaze da je Trampova kompanija “Tramp Organizejšn” (Trup Organization) koristila lažne ili obmanjujuće uvećane procene imovine kao što su golf tereni ili soliteri da bi dobila zajmove i poreske olakišice.

Tramp, republikanac, negira te navode i kaže da je istraga deo politički motivisanog “lova na veštice”.