“Tramp izabrao da ne reaguje na nasilje na Kapitolu”: Zaključak članova komisije Predstavničkog doma

0
EPA-EFE/JIM LO SCALZO

(Beta) – Članovi Kongresa koji istražuju nerede i upad u Kapitol 6. januara prošle godine, izjavili su da je tadašnji predsednik Donald Tramp svesno rešio da ne reaguje više od tri sata, dok su hiljade njegovih pristalica vršljale po zgradi Kongresa pokušavajući da blokiraju potvrdu izborne pobede Džozefa Bajdena, prenosi Glas Amerike (VOA).

“Predsednik Tramp je sedeo za svojim trpezarijskim stolom i gledao napad na televiziji, dok su ga najviši saradnici, najbliži savetnici i članovi porodice molili da učini šta se očekuje od svakog američkog predsednika”, izjavila je Elejn Lurija, članica komisije iz Demokratske stranke.

Kongresmen Adam Kinzinger, takođe član komisije, rekao je da je Tramp odbio da reaguje zato što je “rulja” zaustavila potvrdu elektorskih glasova.

Brojanje glasova je prekinuto, i bilo je odloženo satima. “Rulja” je ostvarila ono što je predsednik Tramp želeo, tako da, naravno, nije intervenisao”, rekao je Kinzinger, koji je republikanac. 

“Predsednik Tramp nije propustio priliku da reaguje. On je izabrao da ne reaguje”, rekao je taj kongresmen.

Devetočlana komisija Predstavničkog doma koja istražuje nerede 6. januara 2021, pokazala je izmontirani video snimak svedočenja ključnih Trampovih saradnika iz Bele kuće, dok je njih dvoje svedočilo uživo, da bi se dokazale tvrdnje komisije da je Tramp gledao pobunu na televiziji i satima nije ništa preduzeo da je zaustavi.

U svojoj uvodnoj reči, kongresmen Beni Tompson, demokrata i predsednik komisije rekao je da na Trampa “nisu uticali ni savetnici, ni njegovi saveznici, ni skandiranje izgrednika, ni očajničke molbe ljudi suočenih sa ruljom”.

Lurija je ranije ove nedelje izjavila za CNN da će komisija istražiti “iz minuta u minut” šta je Tramp radio tri sata i sedam minuta tokom popodneva 6. januara – od kraja govora koji je održao na mitingu kada je svoje pristalice pozvao da prošetaju do Kapitola i “bore svom snagom”, do momenta kada im je konačno rekao da se raziđu.

“U roku od 15 minuta nakon što je sišao sa bine, predsednik Tramp je znao da je Kapitol pod opsadom i pod napadom”, izjavila je u četvrtak uveče Lurija.

Javni pretres u četvrtak uveče trebalo je da bude poslednji, ali članovi komisije sada kažu da nastavljaju da prikupljaju informacije o neredima i da bi mogli da održe nove pretrese u septembru i kasnije, navodi VOA.