Tramp i koronavirus: “Njegove godine i težina mogu da izazovu komplikacije…”

0
Foto: Profimedia

Brojni lekari su upozorili da američki predsednik Donald Tramp, pre svega zbog starosti i prekomerne težine, spada u rizičnu grupu kod koje koronavirus može izazvati brojne komplikacije.

Tramp je jutros na Tviteru napisao da su on i njegova supruga Melanija pozitivni na COVID-19, nakon što je prethodno bliska predsednikova saradnica takođe bila pozitivna.

Nauna studija u medicinskom časopisu “The Lancet” iz marta ove godine je pokazala da je stopa smrtnosi obolelih od koronavirusa 1,4 odsto, ali da taj procenat iznosi 8,6 odsto kada je reč o osobama starijim od 70 godina.

Dr Beri Dikon, lekar intezivne nege u bolnici St. Vinsent iz Melburna, rekao je da će rizik biti mnogo veći ako američki predsednik razvije pneumoniju, koja je najčešći uzrok smrti od COVID-19, posebno kod pacijenata starijih od 65 godina i onih koji imaju problema sa kardiovaskularnim bolestima, prenosi Gardijan.

“Postoje i drugi faktori rizika. Recimo, utiče i to da li ste pušač, da li imate dijabets ili ste srčani bolesnik. Ključni problem za Trampa su njegove godine i prekomerna težina, to su faktori visokog rizika”, rekao je dr Dikon.

On je dodao da blagi simptomi na početku infekcije ne znače da će time biti izbegnuta ozbiljnija klinička slika.

“Prve nedelje se uobičajeno javljaju blaži simptomi, ali tokom druge nedelje, ili dođe do razvijanja upale pluća, ili zaraženi ozdravi”, rekao je Dikon.

“Ako vidite nekog ko je upravo dobio rezultate da je pozitivan, najčešće je slučaj da se oseća i izgleda dobro. Međutim, ponavljam da u drugoj nedelji infekcije zaraženi mogu – od stabilnog stanja – do pogoršane kliničke slike doći za manje od 24 sata”, dodao je on.

Takođe, dr Piter Kolignon tvrdi da je za Trampa trenutno najpametnije da testira i analizira stanje srca i pluća.

“Ako diše nesmetano i može samostalno da se kreće, bolje je da ostane kod kuće. Međutim, moraju se vršiti svakodnevni pregledi, jer može doći do naglog pogoršanja za 5 do 7 dana”, rekao je dr Kolignon.

Dr Kristine Dženkis, šefica depratmana za respiratorne bolesti na Institutu za globalno zdravlje “Džordž” kaže da je teško proceniti koje su šanse da predsednik SAD bude hospitalizovan, kao i da je rizik od smrti visok, najviše zbog “činjenice da su se statistike o procentima preminulih i faktorima rizika često menjale.

“U početku smo mislili da pacijenti koji su zaraženi koronavirusom, na intezivnoj su nezi i iznad su 70 godina imaju do 50 odsto šansi da prežive”, rekla je dr Dženkis.

“Danas te brojke izgledaju solidno…”, dodala je ona.

Takođe, dr Dženkis je naglasila da korišćenje respiratora nije lako i jednostavno, a da je često bio slučaj da mehanička ventilacija nanese više štete nego koristi.

Ona je takođe zabrinuta zbog činjenice da Tramp ima više od 70 godina i da je gojazan.

“Teško je proceniti njegovo zdravstveno stanje bez pristupa njegovom medicinskom kartonu, ali ono što prmećujem jesu godine i prekomerna težina”, rekla je dr Dženkins.

Ona je naglasila da ne zna da li Tramp ima hipertenziju ili je intolerantan na glukozu, ali veruje da bi on to sakrio od javnosti, ukoliko bi ih stvarno imao.