Tramp hteo da SAD postanu ‘kralj respiratora’, lekari ih neće, dele ih po svetu…

0
Beta - AP Photo/Patrick Semansky

Kada su zahtevi za respiratore iz državnih zaliha SAD dostigli neverovatan vrhunac krajem marta, predsednik Donald Tramp je izneo smelu tvrdnju: njegova administracija će imati 100.000 komada u roku od 100 dana.

Odeljenje za zdravstvo i usluge nije naručilo nove respiratore od početka pandemije KOVID-19 u januaru. Ali dokumenta pokazuju da je tokom naredne tri sedmice ta služba pokušala da pretvori Trampovo obećanje u stvarnost, potrošivši gotovo tri milijarde dolara da podstakne američke proizvođače da bi nezapamćenim tempom pravili te mašine za disanje.

Analiza saveznih ugovora koju je obavila agencija AP, pokazuje da je Odeljenje za zdravstvo sada na putu da premaši 100.000 novih respiratora do 13. jula, otprilike nedelju dana posle isteka roka od 100 dana koji je Tramp dao 27. marta.

Do kraja ove godine očekuje se da Odeljenje preuzme skoro 200.000 novih respiratora, i to ssamo već sklopljenim ugovorima o kupovini. To bi više nego udvostručilo procenjenih 160.000 respiratora u bolnicama širom SAD pre pandemije.

“Postali smo kralj respiratora, hiljada i hiljada respiratora”, hvalio se Tramp u govoru 29. aprila.

Ali tokom proteklog meseca, potražnja za respiratorima smanjila se čak i kada je broj smrtnih slučajeva od novog koronavirusa u SAD porastao preko 75.000. Posle registrovanja neobično visoke stope smrtnosti obolelih od koronavirusa koji su stavljeni na respiratore, mnogi lekari ih koriste samo kao krajnje sredstvo.

To donosi neočekivan ishod da bi Sjedinjene Države uskoro mogle biti preplavljene viškom respiratora, i to u toj meri da Bela kuća sada planira da hiljade pošalje u inostranstvo kao pomoć.

U govoru sa republikanskim članovima Kongresa SAD u petak, predsednik je svom zetu i visokom savetniku Bele kuće Džaredu Kušneru, poverio upravljanje kupovinom respiratora.

“Mi smo ih pravili, pravili i pravili”, rekao je Tramp. “Sada imamo devet fabrika koje izbacuju respiratore u količinama u koje niko ne može da veruje. Zapravo nije bilo ničeg sličnog od Drugog svetskog rata, kada smo radili istu stvar sa drugim vrstama proizvoda”, rekao je predsednik.

Daniel Adelman, profesor Univerziteta u Čikagu, koji predaje analitiku u zdravstvu, rekao je da američka vlada sada kupuje više od dvostrukog broja respiratora koji je potreban, čak i po najgorem scenariju koji predviđa širenje COVID-19.

Ali Adelman je rekao da matematički modeli ne mogu sa sigurnošću predvideti koliko će respiratora biti potrebno ako se ponovo pojavi koronavirus kasnije ove godine ili ako u budućnosti bude neke druge pandemije.

Adelman je o državnoj kupovini rekao da ih “verovatno radije naručuju previše, da ih ne bi bilo premalo”.

Kod pacijenata s teškim slučajevima bolesti COVID-19, virus napadajući pluća dovodi do toga da se ona pune sekretom čime se otežava prenošenje kiseonika iz vazduha u krv, što može biti smrtonosno. Da bi povećali nizak nivo kiseonika, lekari su se oslanjali na respiratore – mašine za disanje koje pumpaju vazduh kroz cev ubačenu u pluća i izvlače ga iz njih, slično prirodnom ritmičnom disanju.

Strateške nacionalne rezerve savezne vlade koje sadrže sanitetski materijal za vanredne situacije, početkom marta su imale 16.660 respiratora spremnih za upotrebu i još 2.400 na servisiranju.

Sredinom marta, zdravstveni zvaničnici i guverneri u državama s najgorim stanjem epidemije virusa počeli su da brinu da bi tih mašina za disanje moglo da ponestane, što bi potencijalno ostavilo bez pomoći hiljade kritično bolesnih.

Među onima koji su tražili dodatne respiratore bio je i guverner Njujorka, Demokrata Endrju Kuomo, koji je 24. marta predvidio da će Njujorku trebati bar 30.000 dodatnih respiratora do sredine aprila kada se očekivao vrhunac epidemije. U tom trenutku, savezne rezerve su poslale Njujorku 400 komada.

Tramp je bio uzdrđan prema Kuomovim podacima, ali mu je savezna administracija ipak hitno poslala u Njujork 4.000 dodatnih respiratora – oko jedne četvrtine ukupnih zaliha SAD za hitne slučajeve. Kuomo je tražio još.

Slične projekcije nedostatka respiratora su kružile i unutar Bele kuće.

Tako je 27. marta Tramp najavio da će se pozvati na Zakon o proizvodnji za odbranu, iz doba Korejskog rata, da bi se proizvodili respiratori, što je značilo da će kompanije morati dati prednost saveznim nalozima pred ostalim kupcima.

Tako je nadležna savezna služba odmah potpisala jedan ugovor u iznosu od 350 miliona dolara s jednom, a posle i s drugim kompanijama, većina bez tendera zbog vanredne situacije.

U normalna vremena, američke kompanije godišnje proizvode oko 29.000 respiratora, navela je Bela kuća.

Nekoliko domaćih proizvođača je najavilo dodatne smene i zapošljavaju dodatne radnike kako bi povećali proizvodnju, ali AP-ova analiza ugovora pokazuje da proizvođači medicinskih uređaja uprkos tome do 6. jula neće isporučiti više od 73.990 novih respiratora, kada ističe rok od 100 dana za 100.000 koje je Tramp obećao 27. marta.

Jasno da će biti potreban dodatni industrijski kapacitet da bi predsednik dobio 100.000 komada do krajnjeg roka.

AP-ova analiza pokazuje da će se do kraja 2020. godine potrošiti više od 2,9 milijardi dolara za 198.890 respiratora, po prosečnoj ceeni od 14.618 dolara, ali neki koštaju i upola više, proizlazi iz ugovora.

Da li je to dobar posao za američke poreske obveznike, teško je utvrditi.

Sve u svemu, ukupno skoro 200.000 novih respiratora stiže u savezne zalihe do kraja godine, a Tramp objavljuje pobedu.

Ali sada nije jasno da li su potrebni. Svega mesec dana od kada je Tramp objavio plan za kupovinu, niz medicinskih studija pokrenuo je pitanja o tome da li su respiratori efikasni u spasavanju života pacijenata u teškom stanju s bolešću COVID-19.

Jedna studija objavljena u časopisu “Nju Ingland džornal of medisin” 30. marta otkrila je da preživi samo jedan od sedam pacijenata starijih od 70 godina koji su stavljeni na respirator. Medju pacijentim mlađim od 70 godina preživelo je samo 36%.

U Njujorku državni zvaničnici kažu da je umrlo 80% ili više pacijenata s koronavirusom stavljenih na mašine.

Studije su naterale lekare da ponovo procene upotrebu respiratora i opredele se za manje invazivne oblike podrške disanju.

Zvaničnici Trampove administracije ipak ostaju pri svome i kažu da bi se novi respiratori mogli pokazati korisnim ako se epidemija virusa pojača u drugom talasu posle toplih letnjih meseci, a mogli bi biti korisna pomoć “partnerskim zemljama”, te je Tramp rekao da namerava da hiljade mašina za disanje pošalje u inostranstvo. 

Već su stigle u Meksiko, a Tramp je najavio da ih šalje i u Rusiju, Italiju, Francusku, Španiju, Nigeriju…

“Ogromni problemi su završeni i tamo su svi vrlo srećni”, izjavio je Tramp.