Predsednik SAD Donald Tramp namerava da za novog američkog ambasadora u Srbiji nominuje Entonija Godfrija iz Virdžinije, saopštila je Bela kuća.

Aktulenom ambasadoru SAD u Srbiji Kajlu Skotu ove godine ističe mandat i on time završava svoju službu u Beogradu.

Kako je objavljeno je na sajtu Bele kuće, Godfri trenutno radi kao zamenik ambasadora SAD u Moskvi, a iza sebe ima skoro 40 godina službe u američkoj mornarici i diplomatiji.

Godfri je najviše vremena u svojoj karijeri proveo baveći se pitanjima Bliskog istoka, Turske i Evroazije, a od regionalnih iskustava ima rad u ambasadi SAD u Hrvatskoj.

Prethodno se bavio pitanjima vezanim za Irak i konkretnije poslovima na uspostavljanju međunarodne koalicije u borbi protiv terorističke Islamske države (ISIS). Bio je i savetnik za političke poslove u američkoj ambasadi u Bagdadu, kao i savetnik za političke i bezbednosne poslove u ambasadi SAD u Turskoj. Radio je na uspostavljanju trilateralnog bezbednosnog dijaloga sa Turskom i Irakom.

Prethodno je bio direktor Kancelarije za Irak u Birou za bliskoistočna pitanja Stejt departmenta i ministar savetnik za politička pitanja u ambasadi SAD u Bagdadu.

Prema informacijama na zvanicnoj stranici Stejt departmenta, tokom diplomatske karijere bio je zamenik ambasadora u Jermeniji, a služio je i u ambasadama u Zagrebu, Dablinu i Minsku.

Godfri je diplomirao na Univerzitetu Kalifornija i govori ruski, turski i srpsko-hrvatski jezik, navodi se u saopštenju. Pre ulaska u diplomatiju Godfri je proveo 12 godina u američkoj mornarici. Oženjen je i otac troje dece.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.