“Tramp će biti predsednik do 20. janura, sramota je što još nije priznao poraz…”

0
Foto: Profimedia

Novoizabrani predsednik Sjedinjenih Američkih Država Džo Bajden rekao je da “ne vidi potrebu za pravnom akcijom” jer nastavlja da napreduje sa svojim timom za tranziciju, iako Donald Tramp još nije javno priznao poraz, prenosi CNN.

“Ne, ne vidim potrebu za pravnim postupkom. Iskreno, mislim da se pravni proces već odvija. Vidite akcije koje on preduzima i takođe vidite da ni o jednoj njegovoj iznetoj tvrdnji nema dokaza, baš kao ni Pompeo”, rekao je Bajden.

On je istakao da se ne obazire na Trampove tvrdnje i da će nastaviti sa svojom tranzicijom bez obzira na njegove odgovore.

“Postoji samo jedan predsednik. Tramp će to biti do 20. januara”, rekao je Bajden.

“Samo ćemo nastaviti kao i do sada. Radićemo ono što bi radili da je priznao poraz i rekao da smo pobedili. Ipak, mi smo zaista pobedili, tako da se ništa ne menja”, dodao je on.

Upitan da prokomentariše Trampovo odbijanje da prizna izborne rezultate Bajden je odgovorio da je to “sramota”.

On je istakao da veruje, pored svega, kako će do tranzicije vlasti doći.

“Mislim da će sve biti završeno do 20. januara. Do tada, moja očekivanja su da američki narod zaista shvati da je došlo do tranzicije.

Upitan da prokomentariše tvrdnje pojedinih republikanaca da neće priznati izbore, Bajden je odgovorio: “Hoće, hoće”.

Novoizabrani predsednik SAD je rekao da nije razgovarao sa liderom republikanske većine u Senatu Mičom Mekonelom – koji je ranije danas rekao da “ishod izbora možda neće priznati sve dok se Izborni koledž ne bude sastao sledećeg meseca” – ali da će to učiniti u “ne tako dalekoj budućnosti”.

Takođe je rekao kako misli da “Tramp vrši pritisak na članove svoje stranke”.

“Mislim da je cela republikanska stranka dovedena u položaj, čast izuzecima, u kom su njeni članovi preplašeni…”

Bajden je komentarisao i vest da bi Vrhovni sud mogao da poništi “Obamaker” – Zakon o pristupačnoj zdravstvenoj nezi. 

“To je pokušaj krajnje desnice da obore ACA (Affordable Care Act  – Zakon o pristupačnoj nezi) i to je jasan cilj odlazeće administracije”, rekao je Bajden.

“Nisam naivan, pa da ne znam kako je pitanje zdravstvene zaštite nešto što je u prošlosti delilio Ameriku, ali istina je da su danas ljudi više jedinstveni kada je reč o zdravstvenoj nezi, nego što je u pitanju podela. To nije stranačko pitanje, već pitanje života koje pogađa svaku američku poredicu”, zaključio je Bajden.

PRETPLATI SE NA NEDELJNIK

AKCIJA: Dvogodišnja pretplata na štampano izdanje.

din.26.000 11.999

Šestomesečna pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 6.058 3.999

Jednogodišnja pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 12.116 7.500