Družio se i pripadao toj čuvenoj četvorki pisaca: Danilo Kiš – Mirko Kovač – Borislav Pekić – Filip David.

Ali pored svih tih književnih isečaka njegove biografije, Davida je karakterisala jedna borba protiv zla, protiv ratova, nacionalizma. Neprekidni angažman u koji je naravno uključen podatak da je bio jedan od osnivača Nezavisnih pisaca, udruženja osnovanog 1989. u Sarajevu koje je okupljalo najznačajnije pisce iz svih delova bivše Jugoslavije i koje je žestoko skrenulo pažnju na opasnost nacionalizma i nadolazeće zlo koje će pratiti krvavi raspad Jugoslavije. Bio je osnivač Beogradskog kruga (1990), udruženja nezavisnih intelektualaca, Foruma pisaca i član međunarodne književne asocijacije „Grupa 99“ osnovane na Međunarodnom sajmu knjiga u Frankfurtu.

Šta je zbližilo tu vašu grupu pisaca, tu četvorku, taj „književni Ajaks“?

Bliskost književnih pogleda, uzajamno uvažavanje, međusobno osećanje prijateljstva od prvog susreta, sve je to doprinelo da se počnemo češće sastajati, kod Kiša, kod Pekića u Prote Mateje ulici (gde je tada stanovao), kod mene u Višegradskoj. Razgovarali smo o svemu: od politike do pisanja, ali smo najveći deo vremena provodili u čitanju svojih novih rukopisa i njihovoj kritičkoj analizi. Predstavljali smo u pravom smislu reči „književnu grupu“, pisaca bliskih po uverenjima i vezanih iskrenim prijateljstvom. I kasnije, mnogo kasnije, pošto su se naša redovna druženja prvo proredila a zatim i prestala jer smo se razišli na različite strane sveta (Pekić je otišao u London, Danilo vreme uglavnom provodio u Parizu), kad god bih nešto napisao, pokušavao sam da sebi predstavim reakciju, komentar mojih prijatelja. Ali kako sam negde zapisao, tragična je činjenica da je Kiš umro u Parizu, Kovač u Rovinju, a Pekić je svoje najbolje spisateljske i životne godine proveo u Londonu. Imali su, svako na svoj način, duboke ali i traumatične odnose sa ovom našom sredinom kojoj su mnogo u književnom, umetničkom smislu dali.

Prvi deo životne ispovesti Filipa Davida objavljen je u novom Nedeljniku, koji je na svim kioscima od četvrtka, 17. marta

Digitalno izdanje i pretplata na nstore.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.