“Tragedija je što nismo zaštitili ćevape, a stranci prvo kad dođu ovde, idu na ćevape”: Bosanac sprema roštilj u Švedskoj i svi su oduševljeni

0
Foto N1

Edin Džemat je jedan od najboljih kuvara u Švedskoj. O njegovom talentu svedoče brojne međunarodne nagrade i priznanja. Bio je kapiten kulinarske reprezentacije Kraljevine Švedske, a kuvao je i za brojne slavne ličnosti – švedskog kralja i kraljicu, Zlatana Ibrahimovića, Eltona Džona. Do svoje 11. godine živeo je u BiH.

Svoje poreklo ističe sa ponosom, a u narednom periodu ima brojne poslovne planove vezane za region, koji već uveliko svojim umećem promoviše u Švedskoj.

Na pitanje N1 zašto, ako svi imaju svoje kuhinje, Balkan nema svoju, Džemat kaže da balkanska kuhinja postoji, samo nije “spakovana na pravi način”.

“Postoji ta kuhinja, samo je problem što mi nismo dovoljno sposobni ili šta već, da tu kuhinju spakujemo na jedan dobar način. To je nešto što ja radim poslednjih godina u Švedskoj, sa jednom kompanijom. Mi imamo cilj da napravimo jednu priču koju smo nazvali ‘Balkan for beginners’, da objasnimo Šveđanima šta je ta balkanska kuhinja. Pa smo sada uradili ‘Balkan start box’, on sadrži, na primer, ćevape, pljeskavice, somun ili lepinju, kajmak, ajvar…da Šveđani mogu da kupe taj paket, raspale roštilj i da su – kao na Balkanu”, objasnio je Džemat.

Kako je rekao, morali bismo da se potrudimo da “spakujemo tu kuhinju”.

“Mi, kao što znamo, čak ni ćevap nismo zaštitili danas. To je po meni, jedna velika tragedija. A stranci prvo kad dođu ovde, idu na ćevape”, kazao je on i dodao da je balkanska kuhinja lepa, jako interesantna i puna ukusa.

Kako je rekao, kuvao je za švedskog kraja i kraljicu, Bila Gejtsa, Dvejn Roka, Zlatana Ibrahimović, Elton Džona.

“Na žalost, nisam kralju i kraljici servirao ćevape, oni uglavnom jedu morske plodove, ribu, to je njihov specijalitet. Mi se u našem restoranu baziramo na sezonskoj hrani, ali ako gosti imaju neku posebnu želju, ja ih pitam -šta volite, šta vam je omiljena hrana. I tu krene diskusija, da nađemo ono čime će biti zadovoljni, jer uvek je fokus na gostu”, kazao je Edin.

Na pitanje kako je kuvati za kralja i kraljicu, gost N1 kaže: “Vrlo su ljubazni, pogotovu kraljica, kralj zna da bude malo težak, on ima svoj put, zna šta hoće, kao da ima Balkanca u sebi, ali inače su vrlo ljubazni. A kraljica je – baš kraljica”, našalio se Džemat.

“Balkan start box” prodaje se u svim trgovinskim lancima u Švedskoj.

“I vidim da ljudi reaguju pozitivno, svaki dan dolaze fotografije, komentari na društvenim mrežama, pogodili smo, dizajn je takođe moderan”, rekao je.

O tome šta je tajna njegovog kuvanja, kaže – termometar.

“To je najbitnija stvar. Kada pečeš, termometar na medium…Mi ovde opalimo na 250 stepeni, dva sata, pa još pola sata, da bude reš….Ubijemo sve u piletu, svu energiju”, rekao je.