Tradicionalne molitve u Gazi uprkos rastu zaraženih: Vernici su dezinfikovali ruke…

0
Beta - AP Photo/Khalil Hamra

Palestinski Hamas koji vlada pojasom Gaze dozvolio je danas da se otvore džamije kako bi vernici došli na tradicionalne molitve petkom u podne, prvi put od marta, iako je broj zaraženih koronavirusom porastao na toj izolovanoj teritoriji.

Vernicima je dato sredstvo za dezinfekciju ruku kada su ulazili u džamije, a oni su doneli svoje tepihe za molitvu, nosili zaštitne maske i vodili računa o međusobnoj udaljenosti.

Džamije su otvorene pred praznik Id al Fitr (Ramazanski bajram) koji označava kraj svetog meseca posta Ramazana.

Vlasti u Gazi su saopštile da je zabeleženo 35 novih slučajeva zaraze u poslednjim danima čime je broj zaraženih povećan na 55.

Svi novi slučajevi zabeleženi su u karantinu ali su podstakli novu zabrinutost da će se zaraza novim virusom proširiti na osiromašenoj teritoriji sa dva miliona stanovnika.

Izrael i Egipat uveli su blokadu pojasa Gaze otkako je islamski ekstremistički Hamas silom preuzeo vlast od snaga lojalnih umerenijem Fatahu palestinskog predsednika Mahmuda Abasa 2007. godine.

Od tada je Hamas tri puta ratovao s Izraelom, što je jako preopteretilo zdravstveni sistem u Gazi.

Stanovnici Gaze mogu da ulaze u pojas samo preko graničnog prelaza Rafa prema Egiptu, a posle toga odmah idu u karantin na 21 dan.

Hamas je najavio da će povratnicima biti zabranjen ulazak do kraja juna kako bi se omogućilo zdravstvenim radnicima da leče obolele.

(Beta)