“Torlak će Severnoj Makedoniji biti partner za nabavke vakcina…”

0
(Beta/AP Photo/Darko Vojinovic)

(Beta) – Ministar zdravlja Severne Makedonije Venko Filipče izjavio je danas u Bogradu da će Institut “Torlak” “biti strateški partnter njegove zemlje u budućim nabavkama vakcina protiv kovid-19.

“Dogovrili smo saradnju u više oblasti, ali ono što je jako bitno za nas je da smo dogovorili da Institut ‘Torlak’ bude naš strateški partner kod nabavke vakcina u periodu koji je pred nama”, rekao je Filipče na zajedničkoj konferenciji sa srpskim ministrom zdravlja Zlatiborom Lončarom.  

Filipče je objasnio da Severna Makedonija u ovom trenutku ima naručenu dovoljnu količinu vakcina od više prizvođača koje su dovoljne da zadovolje potebe za ovu godinu da se postigne željeni procenat kolektivnog imuniteta, ali da će za svaku sledeću nabavku prvo mesto gde će se obratiti biti “Torlak”.

“Saglasno kapcitetima koje imaju verujem da će naše potrebe biti u potpunosti zadovoljene. Vrlo je verovatno da ova pandemija neće stati. Vrlo je verovatno da postane i sezonska. Imajući sad sve ovo iskustvo i probleme koje smo imali kod nabavki vakcina do sad, na ovaj način da ih prevaziđemo i da u budućnosti takve probleme nemamo”, dodao je Filipče.