Tomanović: “Većina stručne javnosti je protiv ustavnih promena”; Petrov: “Prilika za drugačiji pravni ambijent” – O čemu se stvarno glasa na referendumu

1
BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIC/DS

Srpske sudije biće ove nedelje u jedinstvenoj situaciji: njima će presuditi građani Srbije. Referendum o ustavnim promenama zakazan je za 16. januar, a glavna tema je promena ustavnih odredbi o pravosuđu. Nedeljnik je razgovarao sa profesorom Pravnog fakulteta i sudijom Ustavnog suda Srbije Vladanom Petrovim, jednim od autora predloženih izmena, i sa advokatom i bivšim sudijom Zdenkom Tomanovićem o predloženim rešenjima, ali i o stanju u kojem se nalazi srpsko pravosuđe.

Petrov kaže da je referendum oblik ostvarivanja suverenosti građana. “To je način da se građani izjasne o vitalnom pitanju i imaju nadstranački karakter.”

“Neće se ništa epohalno desiti ako propadne. Ustav o pravosuđu je najlošiji deo Ustava i ako se ne promeni, ostaće isto. Ovim se daje prilika za drugačiji pravni ambijent”, kaže Petrov.

Zdenko Tomanović je protiv, kako kaže, “ovakvih iznuđenih neprikladnih zakrpa Ustava”.

Ceo tekst objavljen je u novom Nedeljniku, koji je na svim kioscima od četvrtka, 13. januara

Digitalno izdanje i pretplata na nstore.rs

1 KOMENTAR

  1. Овакве “неприкладне и изнуђене закрпе Устава” су условљене од стране Венецијанске комисије и представљају један од основа за “безалтернативни пут у ЕУ”. Без њих, наставка “путовања” нема. Домаћи властодржци то никада не би ни мељали, да им то као услов за будуће отварање поглавњља о правном систему није неко “дошапнуо”. Стога, то евентуално привремено, а можда и трајно “одмарање”, на том путу би ипак било више него “еопохално”, хтео то неко да призна, или не. А као неизоставно би захтевало и преиспитавање досадашње политике према ЕУ.

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite ime