Toma Fila pitao Dačića…: Šta se dešava u Skupštini Srbije

0
BETAPHOTO/Narodna skupstina Republike Srbije/DS

(Beta) – Na početku današnje sednice na kojoj će narodni poslanici raspravljati o Budžetu Srbije za 2021. godinu, iskoristili su pravo da postave pitanja nadležnim institucijama.

Poslanik Socijalističke partije Srbije (SPS) Toma Fila pitao je predsednika Skupštine da li će inicirati da poslanici svakog meseca ili bar jednom u dva meseca razmatraju stanje na Kosovu i Metohiji.

“Savet bezbednosti UN ima Kosovo i Metohiju kao stalnu temu, a mi se ovde ponašamo kao da nas se ne tiče”, rekao je Fila i pitao da li o sudjenju za ubistvo Olivera Ivanovića ili hapšenje vodja OVK poslanici treba da saznaju iz medija.

On je dodao da Skupština treba da zna kako će se saradjivati sa tužilaštvom u vezi sa zločinima OVK, ali i tražio da država pomogne državljanima Srbije kojima se sudi u Hagu, koji je nazvao “antisrpskim sudom”.

Predsednik Skupštine Ivica Dačić odgovorio je da će institucije Srbije pomoći sudu za zločine OVK kako bi se došlo do pravde i za srpske žrtve, i najavio da će “Kosovo i Metohija uskoro biti na dnevnom redu zasedanja”.

Poslanik Jedinstvene Srbije Života Starčević pitao je Ministarstvo pravde da li u slučaju kad investitor kojem je ustupljeno zemljište bez naknade, ne ispoštuje odredbe, grad ima pravo da raskine ugovor bez naknade štete, ili mora da isplati naknadu za izgradnju dela objekta.

On je naveo primer investitora Nort karton koji je u industrijskoj zoni u Jagodini dobio zemljište, preuzeo obavezu da zaposli 150 radnika i ništa nije ispunio.

Poslanica Ujedinjene doline – SDA Sandžaka Selma Kučević pitala je takodje ministarku pravde Maju Popović šta će učiniti da se “pravo probliži svim gradjanima  Srbije”.

Ona je navela da u Tutinu nema sudova i tužilaštva još od reforme pravosudja iz 2009. godine, već zaposleni i gradjani putuju u Novi Pazar i zahtevala da se razmotri formiranje posebnog suda i tužilaštva za Tutin kao jednu od najvećih opština 

Poslanik sa liste Aleksandar Vučić za našu decu, Aleksandar Mirković pitao je REM da li vidi nešto sporno u tome što se u medijima vodi, kako je rekao, “organizovana kampanja protiv poslanika i satanizuje se Skupština”.

Mirković je pitao i hoće li nadležni ispitati koliko nekretnina ima brat lidera Stranke slobode i pravde Dragana Djilasa, kao i da li su nadležni iz Srbije ispitali informacije koje je u Madjarskoj izneo Čaba Der tvrdeći da mu je nudjen novac za ubistvo predsednika Srbije.

Poslanici su posle postavljanja pitanja započeli raspravu o Budžetu, a glasanje je najavljeno za četvrtak.