Toma Fila: “Haški tribunal je pravljen da na doživotnu robiju osudi tri čoveka – Mladića, Miloševića i Karadžića…”

0
screenshot/nova s/mn

(Beta) – Advokat Toma Fila izjavio je danas komentarišući presudu doživotnog zatvora bivšem komandantu Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću, da je Haški tribunal jedan “užasan” politički sud “koji je od početka imao različite aršine prema Srbima i drugima”.

Mladić je pravosnažno osuđen pred Haškim tribunalom na doživotni zatvor zbog genocida i zločina protiv čovečnosti nad nesrbima tokom rata u BiH, a žalbeno veće odbacilo je sve žalbe Mladićeve odbrane, ali i Tužilaštva.

“Ja sam to i očekivao. Rekao sam da mu jedino Bog može pomoći. To je sud koji je pravljen da osudi tri čoveka na doživotnu robiju: Slobodana Miloševića, Radovana Karadžića i Ratka Mladića”, rekao je Fila za agenciju Beta.

Obrazlažući svoj stav o “duplim aršinima” suda, Fila je rekao da su Hrvati bili zaštićeni pred tim sudom i da je služio da “opravda” bombardovanje Srba u BiH i kasnije u Srbiji, 1999. godine.

“Jedno je kad se odnosilo prema Hrvatima. Nijedan Hrvat nije osdujen za zločine nad Srbima u Hrvatskoj. Osuđeni su neki Hrvati iz Herceg-Bosne, ali nijedan iz Hrvatske. Kao da su Srbi izvršili masovno samoubstvo tamo”, istakao je on.

Ratko Mladić je u pritvoru u Sheveningenu od 31. maja 2011, nakon što su ga uhapsile vlasti Srbije, 26. maja te godine, u Lazarevu kraj Zrenjanina i izručile Tribunalu.

Suđenje je trajalo od 16. maja 2012. do 15. decembra 2016. Tokom 530 radnih dana, saslušano je 169 svedoka optužbe i 208 svedoka odbrane. U spis su uvedene i pisane izjave još 214 svedoka. Prihvaćeno je 9.914 dokaznih predmeta.

Haški tribunal je generala Mladića prvi put optužio 25. jula 1995, a optužnica je više puta menjana i dopunjavana do 2011.

Pre nego što se, u leto 2011, našao u pritvoru u Sheveningenu, general Mladić je, po nalazima lekara, bio preživeo tri moždana udara.

Za vreme provedeno u pritvoru, Mladić je bio podvrgnut brojnim terapijama i nekoliko puta je operisan, a 2013. se u sudnici zahvalio Tribunalu što mu je spasao život.

Odbrana je, tokom celog procesa, ukazivala da se Mladićevo zdravstveno stanje pogoršava i da postoji rizik od fatalnog moždanog udara.