Komemoracija povodom smrti proslavljenog fudbalera i trenera Ilije Petkovića održana je danas u Beogradu.

Na komemorativnom skupu u Sava centru okupili su se predstavnici javnog, sportskog i kulturnog života Srbije, ministri u Vladi Srbije Ivica Dačić i Vanja Udovičić, rukovodstvo FSS na čelu sa predsednikom Slavišom Kokezom, čelni ljudi FSB.

Takodje prisustvovali su i brojni asovi domaćeg fudbala, Ivan Ćurković, Dragan Džajić, Savo Milošević, prijatelji i saradnici iz OFK Beograda, ali i mnogih drugih klubova iz Srbije, Republike Srpske, saopštio je FSS.

Od Petkovića se prvi oprostio njegov dugogodišnji prijatelj glumac Ivan Bekjarev, koji je rekao da je on bio „retko dobar igrač, retko dobar trener, retko dobar selektor i retko dobar čovek“.

„I da ne zaboravim, bio je retko duhovit čovek. Tolstoj je jednom rekao da nema veličine bez jednostavnosti, dobrote i pravde. Pa shodno tome naš Petko je bio stvarna, stvarna veličina. Nikada neću zaboraviti njegove priče i tu ljubav koju je osećao prema svom OFK Beogradu. Ako je smrt osnovni preduslov za početak besmrtnosti onda je naš Pele zaista dostigao tu svemirsku kategoriju. Za ovo što sam rekao nema bolje slike od ovog skupa i svih koji su došli. Neka je večna slava Iliji Petkoviću, našoj legendi, prijatelju i drugu“, naveo je on.

U ime Fudbalskog saveza Srbije obratio se Ivan Ćurković, koji je rekao da je karijera Ilije Petkovića, kao fudbalera, trenera, selektora i sportskog radnika ostavila neizbrisiv trag u srpskom fudbalu.

„Petko je do pre nekoliko dana bio sa nama, čuli smo se i razgovarali, sve se toliko iznenada dogodilo da osećam kao da taj razgovor još traje. O njegovoj karijeri sve znamo, a o njegovim ljudskim kvalitetima ne treba trošiti reči, jer Ilija je bio unikat. Neizmerno žaleći što sam igubio prijatelja, posle pet decenija druženja, moram nažalost da podsetim da smrt ne pita za vreme, ona dolazi iznenada, uzima nam one najbolje, ostavlja sećanja na najlepše trenutke“, rekao je.

„Zato želim da naglasim da će Petko ostati sa nama u našim sećanjima, nevidljiv ali uvek prisutan. Njegova dela, njegova dobrota, sve ono veliko po čemu ćemo da ga pamtimo. Počivaj u miru dragi prijatelju i neka ti je večna slava i hvala za sve“, naveo je Ćurković.

Ljubiša Djurović iz OFK Beograda rekao je da je „iz plejade sjajnih romantičara otišao najbolji“ i da će Petkovića svi pamtiti pre svega kao poštenog i velikog čoveka. On je istakao da delo Ilije Petkovića i neizbrisiv doprinos fudbalskoj Srbiji neće biti zaboravljeno.

„Bio je i biće uzor svim generacijama OFK Beograda, uvek spreman da se žrtvuje za sve. Nije čekao da ga molite za pomoć, kada je znao, sam je nudio pomoć, a to mogu samo veliki ljudi. Iz tih njegovih kvaliteta proizilaze i njegovi veliki rezultati. Mi iz OFK Beograda uvek ćemo govoriti kakvu smo gromadu od čoveka imali“, rekao je Djurović.

Petković je umro u subotu u 75. godini života posle kratke. On je tokom karijere igrao za OFK Beograd i francuski Troa, a za reprezentaciju Srbije je od 1968. do 1974. godine odigrao 43 utakmice i postigao šest golova. 

Bio je trener i selektor brojnih ekipa i reprezentacija, medju kojima i Srbije i Crne Gore, koju je 2006. godine odveo na Svetsko prvenstvo u Nemačkoj.

(Beta)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.