Najki ostaje bez generalnog direktora Marak Parkera koji je dao ostavku na čelno mesto u u ovoj američkoj kompaniji, piše Njujork tajms.

Firmom će upravljati veteran tehnološke industrije Džon Donahoe, član Najkijeve uprave i bivši šef eBaya, kako bi ubrzao digitalnu transformaciju kompanije.

Parker će, pak, sesti na stolicu predsednika uprave i blisko će sarađivati s novim generalnim direktorom.

Ova promena došla je u vreme više nego pozitivnih poslovnih rezultata kompanije. U poslednje se tri godine vrednost Najkijevih deonica gotovo udvostručila, čime je tržišna vrednost kompanije skočila na otprilike 150 milijardi dolara.

To se odrazilo i na rast kompanije na ključnim tržištima poput kineskog, kao i na direktnu prodaju, kako putem interneta, tako i u radnjama. U poslednjoj su fiskalnoj godini, koja je završila poslednjim danom maja, prihodi najvećeg svetskog sportskog brenda narasli 7,5 odsto, na 39,1 milijardu dolara.

Najki dominira tržištem i ima gotovo dvostruko veće prihode od svog najvećeg rivala, Adidasa.

No, osim što kompanija u zadnje vreme beleži rast, počela je da niže i skandale. Prošle godine, na primer, Parker je morao da se izvini jer je „dozvolio korporativnu kulturu koja isključuje deo osoblja te nije ozbiljno shvatio pritužbe vezane za radnu atmosferu“, prenosi Novac.hr .

Ostavka je usledila nakon nekoliko burnih nedelja i optužbi za nepropisno ponašanje koje je podnela grupa žena zaposlenih u Najkiju.

Preciznije, svoje su radno okruženje opisale kao „toksični muški klub“ s pojašnjenjem da su bile marginalizovane na sastancima, da im je napredovanje bilo onemogućeno te da su bile seksualno zlostavljane. Rezultat toga bilo je otpuštanje desetak direktora u kompaniji, kako muških, tako i ženskih.

Dodatno, ovog je meseca u javnost izašlo, odnosno antidopinška kontrola je otkrila da je trener trčanja Alberto Salazar, kojeg kompanija javno podržava, u nekoliko prilika obavestio Marka Parkera o svojim eksperimentima u kojima svojim trkačima daje zabranjenu kremu punu testosterona. Antidopinška agencija Salazaru je zabranila takmičenja i treniranje na četiri godine. Komentarišući taj skandal šef Najkija naglasio je svoju podršku Salazaru i kazao kako će finansirati njegovu žalbu na sudu, ali je već nedelju dana kasnije obavestio svoje radnike kako ukida Nike Oregon Project, elitnu grupu trčanja koju je trenirao Alberto Salazar.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.