Tokom noći je vazduh bio zagađen: Zavod za javno zdravlje kaže da je zagađenje u Beogradu “prihvatljivo”

0
Foto Beta/(BETAPHOTO/MILOS MISKOV/DS)/Arhiva

(Beta) – Načelnik Jedinice za ispitivanje kvaliteta vazduha u gradskom Zavodu za javno zdravlje Andrej Šoštarić izjavio je danas da je zagadjenje u Beogradu “prihvatljivo”, odnosno izmedju dobrog i zagadjenog.

“Pregledom rezultata u toku noći, videli smo da je vazduh u nekim satima bio i zagadjen, što pokazuje da ulazimo u sezonu grejanja. Ono što je karakteristično za početak sezone grejanja je takozvani pik, odnosno porast zagadjujućih materija u vazduhu zbog aktiviranja svih mogućih ložišta koja su prisutna na teritoriji grada”, rekao je Šoštarić za televiziju N1.

Prema njegovim rečima, prva paljenja grejnih sistema su uglavnom praćena emisijom većih zagadjujućih materija iz razloga što jedan broj tih ložišta “nije ni održavan skoro šest meseci”.

“Pored toga što se pojavljuju sami podaci o količini zagadjujućih materija sa mikrokoncentracijama izračunava se i indeks kvaliteta vazduha i daje se jedna opšta ocena o tome kakav je kvalitet vazduha upredhodnom satu, praktično u realnom vremenu”, kazao je Šoštarić.

On je istakao da je važno da gradjani znaju da mogu da se informišu o kvalitetu vazduha, kako bi prilagodilii svoje ponašanje i na taj način uspeli da preventivno deluju na svoje zdravlje.

“Slede topliji dani, ali oni ne isključuju hladnija jutra, tako da možemo da očekujemo da će zagadjenje trajati dokle god traje vreme sa velikim temperaturnim oscilacijama. Trebalo bi imati u vidu da smo tek na početku grejne sezone, tako da ćemo imati značajan broj ovih epizoda do kraja marta iduće godine”, istakao je Šoštarić.

Beograd se sa početkom grejne sezone našao na vrhu liste najzagadjenijih gradova na svetu, a juče je prema nekim merenjima bio na prvom mestu te liste.