Točak, lutrija i 50.000 dolara za 15 vakcinisanih građana: Kako Kalifornija stimuliše imunizaciju protiv koronavirusa…

0

Guverner Kalifornije zavrteo je točak lutrije kojom se nagrađuju vakcinisani građani te američke države.

Izvučeno je 15 dobitnika nagrade od 50.000 dolara, a uslov je bio da su primili makar prvu dozu vakcine, prenosi Njujork tajms.

Iako je izvlačenje bilo anonimno bez objavljivanje imena dobitnika, guverner Kalifornije Gavin Njusom rekao je da “ovde postoje stvarni pobednici”, stojeći ispred lutrijskog točka sa kuglicama u sedištu Kalifornijske lutrije.

Dobitnici su identifikovani samo po okrugu i matičnom broju jer državni zakoni o privatnosti zabranjuju objavljivanje imena bez dozvole dobitnika. Registracija je automatska putem državne baze podataka o imunizaciji.

Dobitnici su uglavnom iz gradskih i primorskih centara u Kaliforniji, što je još jedan pokazatelj kolebanja stanovništva u ruralnim i konzervativnijim oblastima da se vakcinišu.

Guverneru su prilikom izvlačenja kuglica asistirali senator Ričard Pan, pedijatar koji je vodio pooštravanje državnih propisa o vakcinama 2015. godine i pedijatrijska medicinska sestra Klaudija Alvarado.

Sledećeg petka biće izvučena druga serija od 15 imena za nagradu od 50.000 američkih dolara, a na izvlačenju 15. juna poslednja grupa od 10 dobitnika dobiće čak 1,5 miliona dolara.

Guverner je rekao da će država povući većinu svojih zdravstvenih ograničenja upravo 15. juna, ali je primetio da dok virus ne bude “ugašen”, neće u potpunosti ukinuti hitnu deklaraciju koja je bila osnova za većinu njegovih odluka tokom epidemije.

Lutrijski fond vredan 116,5 miliona dolara do sada je najveći program podsticaja za vakcinaciju.