“To žele oni koji bi da se upišu na mesto onoga ko je vredan. To se neće desiti”: Ministar Šarčević kaže da neće biti odlaganja male mature

0
BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIC/EV

Ministar prosvete Mladen Šarčević rekao je da je nastava na daljinu uspešno realizovana i objasnio zašto je neozbiljno otkazivati polaganje male mature.

Polaganje male mature održaće se 17, 18. i 19. juna, dok će rezultati biti objavljeni 23. juna, a ministar je objasnio da kada su u pitanju ti datumi nije dolazilo do pomeranja u odnosu na ranije napravljen kalendar, prenosi B92.

“Ono što će se razlikovati jeste realizacija male mature, jer se neće održavati u sportskim salama kao ranije već se zbog propisanih mera biti manje đaka u učionima, četiri kvadrata po učeniku i nastavnik koji dežura”, rekao je ministar Šarčević za TV Prva.

“Osmaci će dobiti dva testa tokom prve nedelje juna, koje će popuniti kod kuće, kao svoju proveru znanja, a spremili smo testove i za malu maturu. Sve je potpuno bezbedno kada je u pitanju štampanje testova”, objasnio je ministar.

On je dodao da je 8.000 dece apliciralo za upis u škole za posebno nadarene, poput matematičke, dvojezične ili sportske gimnazije kao i baletskih, muzičkih i drugih umetničkih škola.

Ministar je naglasio da se otkazivanje male mature sigurno neće desiti.

“To žele oni koji bi da se upišu na mesto onoga ko je vredan. To je nepravedno i neće se desiti”, rekao je ministar odgovarajući na pitanje o mogućem otkazivanju male mature nakon pobune pojedinih roditelja i đaka.

Ministar je rekao da će uraditi sve što može da se reši pitanje plaćenih ekskurzija, ali da je to više pitanje ministarstva turizma

Kako je objasnio, nijedna evropska zemlja nije otkazala maturu, štaviše, đake su zvali u škole.

Veliki maturanti će svoje mature polagati prvih dana juna i to je takođe regulisano da bude bez gužvi.

Do 24. juna su pripreme za upis na studije, to se već odavno i radi onlajn, a kasnije slede prijemni ispiti.

Ministar je potvrdio da useljavanje u studentske domove počinje 15. maja.

“Druge dve nedelje su rezervisane su za aprilski rok. Prvo će doći oni koji imaju prijavljene ispite za aprilski rok, da se ne stvaraju gužve”, rekao je ministar.

On je dodao da obaveze imaju i apsolventi, kao i oni koji imaju da odrade određene praktične vežbe.