“To nije bilo u zajedničkim materijalima za pripremu posete”: Vučić o Zemanovom izvinjenju

0
(Beta/AP Photo via CTK/Roman Vondrous)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je da je izvinjenje predsednika Češke Miloša Zemana za učešće te zemlje u bombardovanju 1999. godine – istorijsko, ali je dodao da ne veruje da će se NATO ikada izviniti za te napade.

Vučić je, u intervjuu za češki portal “Parlamentarni list”, rekao da nije bio prethodno upoznat da će se Zeman izviniti, te da to nije bilo u zajedničkim materijalima za pripremu posete.

“Iznenadilo me je, i to vrlo pozitivno, i bilo mi je izuzetno drago da čujem njegove reči. Ta izjava je lekoviti melem na ranu srpske nacije. Zeman je time ušao u istoriju Srbije i srpske nacije, a ući će i u naše udžbenike istorije”, podvukao je on.

Vučić je podsetio da je Zeman prvi predsednik, tako visoko rangirani političar koji je još na dužnosti, koji je učinio tako nešto.

“Znate li koliko ovo znači za jednu malu naciju u Evropi? Našu malu naciju napalo je 19 stranih država, koje će uvek reći da su to učinile zbog humanitarne katastrofe, zbog dece. Umesto toga, bombardovanjem su ubili 72 dece u Srbiji. Da li je ovo bila cena koju smo bili prinudjeni da platimo? Da li su želeli da nas kazne na ovaj način? Ovo zaista nije bila legitimna kazna”, istakao je predsednik Srbije.

On je dodao da su mu zbog toga važne Zemanove reči, jer podižu ponos i dostojanstvo naše nacije. Vučić je konstatovao da Zeman nije mogao više da obraduje građane Srbije.

Na pitanje da li očekuje da će se NATO ikada izviniti za agresiju odgovorio jasnim – “ne”.

“I dalje će ponavljati da su učinili najbolje što su mogli i samo želeli da spreče humanitarnu katastrofu. Ako u ovome ima istine, moram da postavim pitanje da li je ubistvo hiljade ljudi, posebno 72 srpske dece, bilo samo ‘kolateralna šteta’ ili šta? Ne verujem ni u kakvo zvanično institucionalno izvinjenje NATO-a. Ali ako me pitate da li je Zeman poslednji predsednik koji je to učinio, mislim da nije. To je prvo, ali nije i poslednje”,uveren je Vučić.

S tim u vezi se prisetio da je Medlin Olbrajt, kada je pre nekoliko godina bila u Pragu, na pitanje o bombardovanju, odgovorila da su to morali učiniti da bi spasli živote.

“Uvek pronađu ‘razloge’ da se brane, ali to je jednostran pristup. Takođe, poštujem ljude sa kojima ne moram da se slažem, ali to je vrlo, vrlo jednostran pristup i, pre svega, nije istina”, naglasio je on.