“To neće dati rezultate”: Bogate države mogle bi da nagomilaju vakcine zbog omikron soja

0
Beta/(AP Photo/Steven Senne, File)

(Beta-AP) – Svetska zdravstvena organizacija (SZO) je danas izrazila zabrinutost da bi bogate države, u strahu od novog omikron soja korona virusa, mogle da pojačaju nagomilavanje doza vakcina i da time ponovo smanje globalne zalihe.

Nakon sastanka članova stručnog tela SZO za vakcinaciju, ta agencija UN je ponovo savetovala vladama da ne daju masovno takozvane “buster” doze vakcina, već da ih pošalju siromašnim zemljama kojima uglavnom nedostaju.

Šefica odeljenja SZO za imunizaciju, vakcine i biološke preparate Kejt O’Brajen rekla je da će bolest kovid-19 zaustaviti vakcinacija, pre svega svih koji spadaju u rizične grupe.

Ona je kazala da u vreme pojave novog omikron soja postoji rizik da će većina vakcina ponovo završiti u bogatim zemljama.

“To neće dati rezultate. To neće dati rezultate ni iz epidemiološke perspektive ni iz perspektive prenošenja virusa, ako vakcine ne budu stizale u sve zemlje”, navela je O’Brajen.

Višemesečni nedostatak zaliha vakcina protiv korona virusa počeo je da se smanjuje u poslednja dva meseca, a doze konačno stižu do zemalja kojima su najviše potrebe, kroz donacije i program Kovaks, podržan od UN.

SZO, koja želi da taj trend bude održan, duže vreme osudjuje nejednaku raspodelu vakcina, usled koje je većina doza data ljudima u bogatim državama, čiji su lideri napravili velike zalihe iz predostrožnosti.