“To leto 1914, žarko i mirno leto, sa ukusom vatre i ledenim dahom tragedije na svakom koraku, to je naša prava sudbina…”

0

JUN

S jedne strane, prepoznat je kao jedan od vodećih jugoslovenskih pripovedača; s druge, kad 1935. biva postavljen na mesto rukovodioca političkog odeljenja Ministarstva inostranih dela, on faktički u svom ministarstvu počinje da zauzima treću po visini hijerarhijsku poziciju

***

Nakon tri godine u Ženevi, ponovo ga vraćaju u Beograd, u sedište Ministarstva inostranih dela. Iako u svom gradu, isprva živi u hotelu „Excelsior“. Tamo će i dati intervju za časopis „Ideje“ koji je u to vreme pokrenuo njegov stari prijatelj Miloš Crnjanski. Emfatični završetak tog razgovora zvoni programskom snagom:

“Ne žaleći se i primajući hod događaja i red stvari u ljudskoj sudbini, ne tražeći od novog naraštaja više razumevanja nego što on može da ga ima, mi, iz 1914. godine, upiremo danas jedan drugom pogled u oči i sa žarom, ali i sa tom dubokom melanholijom, tražimo ONO NAŠE IZ 1914. GODINE, što je izgledalo strašno, divno i veliko, kao međa vekova i razdoblja, a što polako nestaje i bledi kao pesma koja se više ne peva ili jezik koji se sve manje govori. Ali, između sebe, gledajući jedan drugom u zenice koje su videle čuda, prava čuda, i ostale i dalje žive da gledaju ovo svakodnevno sunce, mi podležemo uvek neodoljivom, za nas večnom čaru tih godina. Tada mi opet dobivamo krila i okrilje patnje i žrtve savladanog straha i prežaljene mladosti. I dok nas traje, mi ćemo u sebi deliti svet po tome na kojoj je ko strani bio i čime se zaklinjao 1914. godine. Jer to leto, leto 1914, žarko i mirno leto, sa ukusom vatre i ledenim dahom tragedije na svakom koraku, to je naša prava sudbina.”

Dvadeset godina od Sarajevskog atentata, zagazivši već u svoje četrdesete, Andrić kao da već pomalo svodi račune. Mera svačijeg angažmana je na čijoj strani je bio 1914. godine, odnosno da li je ili nije bio za Jugoslaviju. Kad malo nakon ovog intervjua, u Marselju, gradu u kojem je i Andrić službovao, bude ubijen kralj Aleksandar, postaće još jasnije koliko je ovakva poruka važna.

***

*Izvodi iz knjige Muharema Bazdulja “Ivo Andrić – Život u dvanaest meseci” koja se dobija na poklon uz svaki primerak Nedeljnika koji na kioske dolazi u četvrtak 3. juna

Kako se bliži deseti rođendan Nedeljnika, odlučili smo da čitaocima ovim povodom pružimo nezapamćeni poklon od deset knjiga, biografija najuticajnijih ličnosti naše novije istorije, originalno pisanih za ovu ediciju.