Tjeri Anri, društvene mreže i borba protiv rasizma: “Povlačim se, niste uradili dovoljno da zaustavite nasilničko ponašanje…”

0

(Beta-AP) – Bivši francuski fudbaler Tjeri Anri saopštio je danas da će zbog sveprisutnog rasizma na društvenim mrežama ugasiti sve svoje naloge.

Anri je rekao da kompanije, koje stoje iza društvenih mreža, nisu učnile dovoljno da zaustave nasilničko ponašanje, koje redovno za metu ima sportiste crne boje kože.

“Od sutra ujutro brišem sve naloge sa društvenih mreža dok nadležni ne regulišu svoje platforme istom energijom i žestinom kao što to rade kada se krše autorska prava”, naveo je bivši napadač Arsenala.

Francuz na Instagramu i na Tviteru ima 2,7, odnosno 2,3 miliona pratilaca.

“Sama količina rasizma, maltretiranja i mentalnog zlostavljanja, koje šire pojedinci previše je toksična da bi se to moglo ignorisati. Mora da postoji određena odgovornost. Previše je lako otvoriti nalog, koristiti ga za uznemiravanje bez posledica i ostati anoniman”, dodao je Anri.

“Dok se to ne dogodi, ugasiću sve svoje naloge na društvenim mrežama”, dodao je on.

U fudbalskoj karijeri 43-godišnji Francuz je igrao za Monako, Juventus, Arsenal, Barselonu i Njujork Red Buls, gde je i završio karijeru 2014. godine.

Sa Barselonom je u sezoni 2008/09 osvojio Ligu šampiona, a sa reprezentacijom je 1998. godine osvojio titulu prvaka sveta.

Trenerski posao je počeo 2016. godine, kada je postao pomoćni trener u selekciji Belgije, da bi prvi samostalni posao obavljao u Monaku od 2018. do 2019. godine.

U februaru ove godine napustio je mesto trenera ekipe Montreala, obrazlažući tu odluku porodičnim razlozima.