Urbana legenda kaže da je Staljin u nekoliko navrata slao ubice na Tita. Onda je, po toj priči, Tito poslao telegram u Moskvu u kojem je pisalo otprilike: „Prestani da šalješ ubice koji će me likvidirati. Ukoliko to ne uradiš, poslaću ja jednog za Moskvu. I neće mi trebati drugi.“

Nikad nije potvrđena ova urbana legenda, iako su i strani mediji poput američkog veb-sajta „Business Insider“, pisali o 20 pokušaja ubistva Tita od strane KGB-a. Po pisanju ovog lista, Rusi su Tita pokušali da ubiju pomoću kuge u spreju, poslali su mu kutiju koja je ispuštala otrovni plin kada bi se otvorila. Pokušali su da ga ubiju još 20 puta, ali je Tito osujetio svaki Staljinov plan.

U arhivama CIA ne postoje zapisi o ovih 20 pokušaja ubistva, ali postoje informacije da je to pokušano ukupno tri puta. Prvi dokument se odnosi na događaje od 4. oktobra 1948. Informacija je poslata centrali CIA već dva dana kasnije.

„Oko 4. oktobra je pokušano ubistvo maršala Tita od određenih pripadnika njegove lične, elitne pratnje na Bledu…“

U novom broju Nedeljnika čitajte veliko istraživanje o dokumentima CIA objavljenim u sistemu „CIA Records Search Tool“ (CREST), u kom se nalazi oko 930.000 dokumenata, sa više od 12 miliona stranica, gde se Jugoslavija spominje u ukupno 21.891 dokumentu.

Kako su partizani lažnim vestima pridobili podršku Amerike i Velike Britanije, ko je oklevetao Dražu Mihailovića, sovjetska krtica koja je ujedinila Tita i Čerčila, kako su Titovi telohranitelji pokušali da ga smaknu na Bledu, američka istina o ubistvu generala Arsa Jovanovića, kako je Sovjetski Savez spremao invaziju na Jugoslaviju, jesu li obaveštajci predvideli raspad i rat u Jugoslaviji posle Titove smrti, kako je Milošević bio spreman da ponudi sporazum Koštunici i da se tako održi na vlasti, a uoči 5. oktobra NATO je imao planove da interveniše u Crnoj Gori…

CEO TEKST ČITAJTE U PRAZNIČNOM DVOBROJU NEDELJNIKA NA DUPLO VEĆEM BROJU STRANA, KOJI JE NA KIOSCIMA OD ČETVRTKA 25. APRILA.

Digitalno izdanje dostupno na NOVINARNICA.NET

*Napomena: Naredni broj Nedeljnika izlazi 9. maja

Komentar(1)

  1. VELESLALOM VIŠESTRUKOG AGENTA
    25. aprila 2019. 15:45

    Ima mnogo izmišljenih priča, ali jedna je neverovatna a istinita, ato je da je Tito bio VIŠESTRUKI tajni agent : prvo je radio za Austrougarsku i Vatikan (oficir AU vojske), posle za SSSR (predsednik KPJ), zatim za Veliku Britaniju (Predsednik Republike Jugoslavije) i na kraju za američku CIA (vođa Nesvrstanih).

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.