Tiodorović: “Vakcinacija dece poželjna, posebno onih sa hroničnim bolestima”

0
Printscreen/YouTube/TVKopernikus

(Beta) – Epidemiolog Branislav Tiodorović izjavio je danas da roditelji ne treba da imaju dilemu da li deca starija od 12 godina treba da se vakcinišu protiv koronavirusa tokom školske godine i u vreme kada je epidemija u punom jeku.

“Nema razloga da deca ne prime vakcinu, zapravo, vrlo je važno da što više dece vakcinišemo i zaštitimo ih u narednom periodu. Vakcinacijom bi stvorili vakcinalni bedem za širenje epidemije”, rekao je Tiodorović za agenciju Beta.

Preporuka je da deca koja imaju komorbiditete, i koja su najviše ugrožena, budu što pre vakcinisana jer će njima oboljevanje od kovida doneti još veće probleme, čak i ugroziti život.

Prema njegovim rečima, vakcinacija dece treba da se obavlja uz mišljenje izabranog pedijatra i saglasnost roditelja.

“Ja sam na tom stanovištu i ne prihvatam obaveznu vakcinaciju dece protiv kovida. To ćemo videti, moža će to biti jednog dana, kao što sada imamo obaveznu vakcinaciju dece protiv 11 bolesti. Takav stav je raširen u svetu, a takav je i stav naših pedijatara”, izjavio je Tiodorović.

On je rekao da polazak dece u školu nosi određeni rizik od oboljevanja, ali je bilo zaista neophodno da škola krene “normalno” iz mnogih razloga.

“Brojni su razlozi da se nastava normalno odvija, ne samo zdravstveni, već i socijalni, psihološki. Pokazalo se i da onlajn nastava ne daje to što treba da da ni po kvalitetu ni po kvanitetu, kao redovna nastava”, rekao je Tiodorović.

On je apelovao na roditelje da ne dozvole da deca dolaze na nastavu ukoliko u porodici ima obolelih od koronavirusa, već da sedam do deset dana budu kod kuće i nastavu prate onlajn.

d