Tiodorović: U kovid bolnicama 95 odsto nevakcinisanih, kao i više od 90 odsto onih koji fatalno završavaju

0
Printscreen/YouTube/TVKopernikus

Epidemiolog Branislav Tiodorović izjavio je u Danu uživo da je “95 odsto pacijenata u naše tri kovid bolnice nevakcinisano, kao i više od 90 odsto onih koji fatalno završavaju”. “Ako ne sprovedemo mere do kraja, ne kontrolišemo i ne obuhvatimo vakcinacijom što više ljudi, ući ćemo u nešto što se zove prirodan proces. To znači da će se svi zaraziti, oni koji imaju dobar imunitet ili su vakcinisani će preživeti, a nažalost, ceh će platiti oni najosetljiviji”, kaže Tiodorović.

Prema rečima Tiodorovića, ocena i procena epidemiološke situacije više nije nesigurna.

„Može se reći da se nepovoljna, a u nekim mestima se može proglasiti već i da je vanredna. To govori o tome da imamo stalno povećanje i da će ići da brojkama većim od ove, imaćemo više od 6,7 hilljada slučajeva dnevno. Vakcinisanih je 42 odsto kompletno i 52 odsto uopšte, to nije dovoljno, propustili smo šansu, prešli smo crvenu liniju“, kaže on za N1.

Kako je rekao, „moramo povećati obuhvat vakcinacije“.

„Morali smo imati uza sebe i pomoć sociologa, psihologa, komunikologa, ljude koji su najveštiji u toj komunikaciji sa stanovništvom, da ih motivišu da se vakcinišu. Nama nedostaje obuhvat vakcinacije, juče je Švedska ukinula sve mere, jer je pređeno 70 odsto vakcinisanih, jer ima pad hospitalizacije…“, kaže on.

Istakao je da sigurno medicinski deo Kriznog štaba ne može sprovoditi mere.

Govoreći o tome zašto se još ne uvode kovid propusnice, priznaje da ima i straha od reakcije građana.

„Politička volja, ali ne samo vlasti, nego i opozicije, svi zajedno moramo biti u ovome. Za kovid propusnice smo mi iz medicinskog dela Kriznog štaba bili spremni još pre mesec dana“, kaže on.

Dodao je da u medicinskom delu Kriznog štaba nema dileme da treba uvesti propusnice.

„Kao i da obavezna vakcinacija bude za zdravstvo, prosvetu, službe koje imaju veliku komunikaciju… Neophodno je vakcinisati decu koja su ugrožena“, kaže on.

Istakao je da ga je „život naučio da u svakom lošem uvek ima nešto dobro“.

„Ipak ovaj soj, da kažemo delta koji je veoma zarazan, 8 do 10 puta zarazniji nego prethodni, ipak ne daje tako teške kliničke slike masovno, ipak se mnogo manje hospitalizuje u odnosu na onaj broj koji se potvrdi kao pozitivan. Klinička slika nije tako teška, to je u svemu ovome srećna okolnost, ali se to može mnogo brzo pogoršati“, kaže on.

Kako kaže, „želeli bi da sednica Kriznog štaba bude što pre, što hitnije“.

„Inače, ako ne sprovedemo mere do kraja, ne kontrolišemo i ne obuhvatimo vakcinacijom što više ljudi, ući ćemo u nešto što se zove prirodan proces. To znači da će se svi zaraziti, oni koji imaju dobar imunitet ili su vakcinisani će preživeti, a nažalost, ceh će platiti oni najosetljiviji. U naše tri kovid bolnice su 95 odsto nevakcinisani, a više od 90 odsto onih koji fatalno završavaju su takođe nevakcinisani“, kaže on.