Tiodorović: Tokom juna ćemo imati manje od 100 novozaraženih dnevno

0
YouTube screenshot/n1

Epidemiolog Branislav Tiodorović ocenio je da će tokom juna u Srbiji dnevno biti manje od 100 inficiranih koronavirusom.

„Tokom meseca ćemo doći na ono što želimo, da budemo ispod 100 inficiranih na dnevnom nivou, najbolje je na 35, a onda bismo bili među nekoliko zemalja u Evropi koje održavaju nizak nivo novozaraženih“, kazao je Tiodorović za RTS.

On je rekao da je popuštanje epidemioloških mera usledilo nakon smanjenja broja inficiranih koronavirusom, ali da i dalje treba raditi strpljivo i oprezno.

„Situaciju treba sagledati realno i održavati je“, naveo je član Kriznog štaba za suzbijanje epidemije koronavirusa.

Ovo popuštanje mera bilo je za očekivanje, moramo to da radimo oprezno i strpljivo, na taj način se pobeđuje ova bolest, kaže Tiodorović, koji navodi da je teško odgovoriti na pitanje kada bi mogle biti dozvoljene svadbe i veselja.

„Odgovor ne može biti drugačiji od toga da pratimo kretanje novozaraženih. Naše bolnice se prazne, prelaze u normalan rad, znači da smo na dobrom putu, to znači da će nam dve kovid bolnice, Batajnica i Kruševac, primati bolesnike ako se budu pojavili“, rekao je Tiodorović.

Verovatno će polovinom juna situacija biti nešto jasnija, istakao je on i ocenio da je ovo prirodni proces, posle velikih talasa obično se dešava da imamo manji broj novozaraženih.

„Veliki je uticaj vakcinacije i njome epidemiju možemo suzbiti dotle da možemo normalnije da živimo“, naglašava Tiodorović.

Govoreći o organizovanju velikih festivala, član Kriznog štaba navodi da i to zavisi od vakcinacije mladih ljudi.

„Ako se mladi ljudi vakcinišu većim obimom, ovo od 20 odsto za ljude od 18 do 35 godina, to nije dovoljno, treba da budemo bar na 50 odsto, onda se može očekivati da svi naši festivali stvarno budu otvorenog tipa za one vakcinisane i negativne na PCR ili antigenski test, rekao je Tiodorović.

Ukazao je da 15 gradova već ima ispunjenu „kvotu“ od 50 odsto vakcinisanih građana, a desetak gradova je na tom putu.

„To je dobar trend, sad moramo posvetiti pažnju onim manjim gradovima koji nemaju čak ni 20-25 odsto, mora više da se uradi. Mladi moraju da imaju interes koji treba razumeti, treba shvatiti da njima treba druga motivacija – lepši, komotniji život, uživanje u muzici i prirodi“, ukazao je Tiodorović.