Tiodorović: “Mi smo tražili da sve stane do 17 sati. To što ćemo mi od 22 h imati primenu propusnica neće imati efekta…”

0
screenshot/n1

Član Kriznog štaba, epidemiolog Branislav Tiodorović rekao je da je uvođenje kovid propusnica na tri sata neće imati efekta i zalaže se za oštrije mere.

“Medicinski deo Kriznog štaba ostaje pri svojim stavovima od pretprošle sednice. Mi smo tražili da sve stane do 17 sati. Od 17 sati da funkcionišu samo pumpe, apoteke, snabdevanje hranom, samo ono što narodu morate da obezbedite. Da to bude makar 10 dana, ali znamo dobro da tih 10 dana nije dovoljno. a ali potrebno je da se oseti neka promena u ponašanju. Ima krivaca i u državi i u pojedincima, svi smo odgovorni. To što ćemo mi od 22 h imati primenu propusnica, to neće imati efekta, to ne može imati efekta. Zvao me je jedan prijatelj vlasnik jednog restorana u Nišu i kaže: Šta će mi to od 22h, imaću probleme i sukobe, treba da zovem policiju. Što niste uveli odmah da propusnice 24 sata važe za sve zatvorene prostore. Još u junu sam rekao da će biti problema i da moramo da pooštrimo kontrolu mera i da moramo da podignemo vakcinaciju najmanje na 70-75 posto, sada već znamo da je potrebno 80-85 post”, rekao je Tiodorović u intervjuu za Nova.rs.

On je dodao da “smo mogli da budemo kao Portugalija”.

Tiodorović je objasnio da je stav da traže onlajn nastavu za osnovne i srednje škole bio zasnovan na mišljenju pedijatara i oni su to podržali.

“Pedijatri su rekli – neka bude barem 10 10 dana, a da li je to dovoljno, to je sada za diskusiju. Ipak, potrebno je da napravimo neki presek. Ne testiraju se sva deca, pa ne postoji način da vi imate precizan broj obolele dece u svakom trenutku”.

Dodao je da roditelji koji su pozitivni šalju svoju decu u vrtiće i u škole.

“Pa, molim vas, to nije u redu. Ako ste vi u samoizolaciji, vaše dete ostaje sa vama, jer to dete ne mora biti uočljivo bolesno. Imao sam slučaj da me zovu učitelji i nastavnici i kažu – vidimo da dete nije baš najbolje, čak i da ima temperaturu, a kaže da su ga roditelji poslali u školu. Svako od nas snosi odgovornost za ono što se dešava. Ja očekujem da mi sledeće nedelje napravimo ozbiljnu analizu i proverimo da li ima efekta ovaj kombinovani model”, rekao je Tiodorović.