Tiodorović: “Kovid propusnice 10 dana, a onda oštrije mere. Deca da idu od ponedeljka onlajn…”

0
(BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC/DS)

Mera o kovid propusnicama važiće 10 dana, a posle toga moraće da se uvedu oštrije mere, pojasnio je epidemiolog Branislav Tiodorović govoreći o jučerašnjoj sednici Kriznog štaba.

Istakao je da Krizni štab i dalje traži da se ograniče okupljanja, ali i da se na veselja, poput svadbi ulazi samo sa propusnicama.

“Apsolutno smo tražili da kovid potvrde važe sve vreme i da se odnose na sve objekte gde je masovno okupljanje, kao i da se smanji broj okupljanja na stadionima, otvorenim i zatvorenim da bismo na taj način imali kontrolisanu situaciju”, rekao je Tiodorović za Euronews Srbija.

Iako su sve inspekcije zajedno sa Komunalnom policijom uključene u proveru ugostiteljskih objekata, to je sigurno nedovoljno da bi se svako mesto moglo imenovati, smatra epidemiolog.

“Ali, tamo gde nema kovid redara, odgovoran je vlasnik. Ako naiđe kontrola, nema raspravljanja, kazna ide na račun vlasnika, pa neka razmisli da li će imati kovid redara ili ne”.

Da nema ove tri bolnice bili bismo u težoj situaciji. S druge strane, indvidualna odgovornost je važna. Da li je u redu da jedan zaraženi roditelji pošalje dete u školu, to je vrlo važno pitanje”, istakao je i dodao da se iskreno nada da će sledeće nedelje deca pohađati školu online.

“Mi smo jednoglasno podržali kolege pedijatre, oni su najsigurniji izvor da deca obolevaju u rasponu od 10 do 15 odsto, u odnosu na dva do tri što je bilo ranije. Tim eksperata iz Ministarstva prosvete i Batuta treba to da odluči, ali bi svakako bilo dobro da od ponedeljka makar desetak dana deca idu online kako bismo presekli ovaj veliki porast i doveli do kontrolisane situacije”

Epidemiolog je posavetovao građane koji testove rade u privatnim laboratorijama, da to rade u onima kojima je Minsitarstvo zdravlja sertifikat jer će u tom slučaju imati pravo na kovid propusnice.