Tiodorović: “Iritira me kad me pitaju o broju umrlih u Nišu jer nemam taj podatak i ne znam da li je bilo zataškavanja broja žrtava…”

1
BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC/MO

Član Kriznog štaba Branislav Tiodorović izjavio je u emisiji Studio N1 Live da nema podatke o broju umrlih u Nišu i da ne zna da li je bilo zataškavanja broja žrtava od koronavirusa. Insistira da pisanje BIRN-a “mora da se raščisti”.

“Ne znam zašto mene pitaju za nešto što nije moja kompetencija, što nije moje ovlašćenje. Nije neverovatno da ja ne znam broj preminulih u Nišu, jer se taj podatak isključivo nalazi u domenu Kliničkog centra, i taj podatak ide i centralizuje se u BATUT-u. Ja o broju preminulih mogu samo da pretpostavim. Ja ne dobijam taj podatak, niti imam uvid u taj podatak. I zato me iritira kada me pitaju šta fali u KC Niš, ili kada fali neki podatak, ili taj o broju umrlih”, kaže Tiodorović.

“Ja sam još u martu rekao da moramo saopštavati sve podatke, sve ono što imamo – jasno i precizno”, podvlači on.

Ponavlja da su od gradova najugorženiji Beograd, Novi Pazar i Vranje.

“Ovo je nastavak prvog talasa i sigurno je vezan za žarišta koja imamo u Srbiji, pre svega mislim na Beograd, ali i Novi Pazar, Tutin i Vranje. U kovid bolnici u Nišu, u starom delu Kliničkog centra, imamo 85 pacijenata, i taj broj se menja non stop”, rekao je on.

Dodaje da je zabrinjavajuće jeste ponašanje stanovništva i zbog toga je Krizni štab juče morao da traži da se postojeće mere sprovode.

Govoreći o kritikama na račun Kriznog štaba, on kaže da ne prati društvene mreže.

“Ja sam zato da svako ko ima da nešto pita, pita to javno. I mislim da stvari nisu baš takve kao što kažu kritike. U vanrednom stanju imali smo kolektivnu odgovornost. Država je preuzela na sebe da se sprovode mere, i to sa obavezujućim karakterom. Onog trenutka kada smo ukinuli vanredno stanje, nismo ukinuli mere. Mere su ostale”, podseća on.

Upitan da prokomentariše okupljanja koja su bila za vreme izbora, i u pojedinim izbornim štabodvima, on kaže da ne želi da komentariše političke stvari, i da ga “interesuje jedino struka”.

“Strogo moramo da odvojimo struku od onoga što je pojavni oblik u bilo kom smislu, sa bilo koje strane. Dakle, svi su bili obavezni, da kada uđu u zatvoreni prostor nose masku. Dalje, svi su bili obavezni, do jednog trenutka da nose rukavice. Međutim, pranje ruku je sasvim dovoljno”, napominje Tiodorović.

Ističe da je odgovornost za nekorišćenje nekih mera, na primer za nepostojanje distance, na organizatoru, i da to važi i za restorane, i za tržne centre, kao i za kafiće.

“Taj koji je vlasnik, ili organizator, mora da bude spreman da primeni tu meru”, naglasio je on.

Komentarišući mogućnost kontrole svih onih koji su kršili mere zabrana, on kaže da “stručni deo Kriznog štaba ima savetodavnu ulogu, i da nema prerogative izvršne vlasti”.

“Zna se ko je izvršna vlast, i ko može to da sprovodi. Da li je to Komunalna policija, Sanitarna ili Zdravstvena inspekcija, to je potpuno jasno i precizno. Mi kao stručni deo kriznog štaba, infektolozi, epidemiolozi, imunolozi i mikrobiolozi, naše je da predložimo, a taj predlog usvaja Vlada, i on stupa na snagu”, ističe on.

Komentarišući održanu fudbalsku utakmicu Partizana i Crvene zvezde, on objašnjava da je dogovor bio da se održavaju utakmice, sa najviše 5.000 gledalaca.

Na primedbu da je tamo bilo tri puta više, on kaže da je “za to bio odgovoran organizator”.

“Oni moraju da budu ti koji će da budu prozvani. Da ne ulazim u to, ko je taj koji treba da prozove, a ko je taj koji treba da sprovede mere. Govorim o tome šta smo uradili. 5.000 je bila cifra koje smo se držali na otvorenom stadionu koji može da primi 20.000”, naglašava on.

Upitan da prokomentariše situaciju na izborima, on ponavlja da ne želi da se meša u politiku i da ne želi da komentariše izbore.

“Ovo sada što smo uradili nije pooštravanje mera, sve je to bilo već prisutno, jednostavno apelujemo na stanovništvo da uradi sve što je neophodno da se te mere sprovedu. Razlog je što smo imali poslednjih desetak dana povećanje broja obolelih. I prošle nedelje smo se obraćali za Novi Pazar”, naveo je on.

1 KOMENTAR

  1. Poštovani profesore,
    svima je izgleda pamćenje kratkotrajno, pa i Vama. A da li ste se i vi pridržavali mera o kojima pričate i koje spominjete? Setite se samo otvaranja i nekih skupova gde ste i sami učestvovali, a masku niste nosili. Vreme je da svi vi iz Kriznog štaba javno priznate svoje greške, pa da onda probate da pomognete da se spasimo od ove pošasti ako možete. Ako ima boljih i časnijih od vas, onda ustupite mesto njima, vi ste svoje kredite potrošili! Ustupite mesto njima da vode struku i da ovaj napaćeni narod upute u pravom smeru.

Comments are closed.