Tiodorović: “Doći ćemo u situaciju da kažemo – dajte vanredno stanje i policijski čas. Tamo gde se mere ne poštuju, treba primenjivati krivični zakon”

0
(BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC/DS)

“Moramo rigorozno sprovoditi mere, tamo gde se ne poštuju, treba primeniivati krivični zakon. Doći ćemo u situaciju da kažemo – dajte vanredno stanje i policijski čas, iako trenutno u Kriznom štabu ne smatramo da je neophodan”, rekao je epidemiolog i član Kriznog štaba Branislav Tiodorović.

Kako je rekao, nema drugog načina, osim mera, da se zuastavi rast broja obolelih, pozitivnih i umrlih.

„Možemo samo da razmišljamo kako da obezbedimo sprovođenje mera, sigurno ćemo morati da procenimo na osnovu podataka od Batuta, kliničkih cenatara i kovid bolnica da li ima prostora za popuštanje. Ja bih rekao da nema i da ćemo i sledeću nedelju da tretiramo na isti način kao ovih 5-6 dana“, rekao je Tiodorović za N1.

Objasnio je da na sednicama i „politički“ deo Kriznog štaba bio u dobrom delu saglasan s medicinskim i razumeo je situaciju.

Ponavlja da se ne može reći da se političarima čine ustupci.

„Mi smo jasni posle svake sednice, da smo tražili ovog puta 14 dana, ponovićemo i na sledećoj, kao što smo tražili ranije mere, da smo ih uveli oko Sretenja tvrdim da bi posledice bile manje“, rekao je Tiodorović.

Epidemiolog je rekao da je u Srbiji primenjen metod koji se koristi u dobrom delu Evrope.

„Neke analize objavljene u Vol stritu džurnalu pokazuju da on zemlje u Evropi koje su uvele potpuni lokdaun i one koje su imale neki balans, nemaju ništa bolje rezultate. Recimo, Švedska ima jednak broj kao Nemačka, koja je bila u lokdaunu“.

Ključ je, kako naglašava, u rigoroznom sprovođenju mera.

„Tamo gde se ne poštuju mere treba primenijvati krivični zakon. Doći ćemo u situaciju da kažemo dajte vanredno stanje i policijski čas. Ogroman deo javnosti smatra da nije potreban, ni mi ne smatramo da je neophodan. Ok je sprovoditi strogo mere. Ljudi koji organizuju žurke pa se slikaju i stave to na Fejsbuk to rade namerno“, kaže Tiodorović.

Dodaje da je ovaj period nedovoljan za bilo kakvu procenu, da bismo mogli da očekujemo ublažavanje mera.

„Moraćemo da uđemo u sledeću nedelju s merama, do polovine sledeće nedelje da dođe do smirivanja i da zaustavimo rast, to nam je najvažniji podatak. Kontakt mora da bude sveden na najmanju moguću meru“, kaže on.