Tiodorović: “Do 500 zaraženih na dan ne zahteva posebno reagovanje”

0
Printscreen/YouTube/TVKopernikus

(Beta) – Epidemiolog Branislav Tiodorović izjavio je danas da je situacija sa epidemijom koronavirusa u Srbiji i pored povećanja broja pozitivnih slučajeva na dnevnom nivou “još apsolutno pod kontrolom”.

On je za RTS izjavio da povećanja broja pozitivnih na koronavirus ima kod onih koji se vraćaju sa letovanja, ali da “ne veruje da će biti uvedena posebna kontrola sa PCR testom” pri povratku u zemlju.

Tiodorović je za današnji Blic rekao da “sve do 500 zaraženih” koronavirusom na dan ne zahteva “neko posebno” reagovanje i upozorio da će nadležni, ukoliko se ta cifra pređe morati da razmišljaju o dodatnim merama.

Prema njegovim rečima, ako bi Srbija prešla brojku od 1.000 zaraženih dnevno, nadležni bi morali da reaguju kao i druge zemlje, pa i one koje su poput Crne Gore i Grčke “turistički zavisne”.

“To bi značilo zatvaranje noćnih klubova, verovatno bismo morali da ograničimo rad ugostiteljskih objekata”, rekao je Tiodorović i dodao da bi bila uvedena i intenzivnija kontrola u tržnim centrima i korigovan broj okupljenih na javnim mestima.

On je za RTS još rekao da delta soj počinje da dominira i da je britanska varijanta virusa “već malo potisnuta”, i da podaci o manjem broju hospitalizovanih pokazuju da je prisutan soj “koji nije toliko opasan”.

Tiodorović je rekao da se “razmatra” obavezna vakcinacija i da “smo blizu takve odluke”, ali da se pre svega radi o “preporuci u najboljoj nameri”, koja se odnosi na zdravstvene radnike, prosvetu i zaposlene u vrtićima, kao i na učenike starije od 12 godina.

On je ocenio da za sada nema prepreka za održavanje manifestacija poput sabora u Guči, ukoliko se organizatori pridržavaju preporučenih mera, i dodao da je festival Exit “vrlo dobro prošao jer je vrlo ozbiljno bio urađen bezbednosni protokol”.

“Bilo je pozitivnih u tolikoj masi, ali rezultati su dosta dobri”, rekao je Tiodorović.