Tiodorović: “Deca koja imaju hronična oboljenja su prioritet za vakcinaciju”

0
YouTube screenshot/n1

Epidemiolog Branislav Tiodorović navodeći primer nenošenja maski u prevozu, tržnim centrima, prodavnicama, kaže da je došlo do velikog opuštanja i naglasio važnost vakcinacije.

Govoreći u Novom danu na N1 o vakcinaciji dece, kaže da među decom ima i onih koji već u tom uzrastu imaju hronična oboljenja i spadaju u red prioriteta za vakcinaciju,

Na pitanje o početku školske godine, kaže da je siguran da su parametri već razmotreni.

„Očekujem da na prvoj sednici Kriznog štaba, nadam se vrlo uskoro, da ćemo imati taj predlog i da ćemo se oko toga izjasniti formalno da se na taj način pristupi pripremi za nastavu“, kaže on.

Istakao je da se situacija mora posmatrati selektivno u celoj Srbiji.

„Nije isto da deca i škole funkcionišu normalno potpuno u Novom Beogradu, Starom Gradu, Nišu, Priboju, Bosilegradu, gde je obuhvat vakcinacijom veoma dobar, i onim opštinama, gradovima, kao što su tutin, Novi Pazar, Lajkovac, Mionica, gde je mnogo manji“, kaže Tiodorović, ističući da smatra da je i to važno sagledavati.

Tiodorović, navodeći primer nenošenja maski u prevozu, tržnim centrima, prodavnicama, kaže da je došlo do velikog opuštanja.

„Može se učiniti već da se ne čeka, nego da se prati situacija, u situaciji smo kada smo došli već do 1.000 zaraženih. Ima dokaza da se ljudi sa primorja vraćaju skoro cele porodice zaražene, to se vidi prema podacima koje dobijamo od kliničara. Rizik jednak nula u prirodi ne postoji, postoji rizik koji moramo da podelimo i kolektivno i individualno“, kaže on.

Tiodorović je podsetio da su doneli odluku da one osobe koje imaju veliki pad imuniteta, da se kod njih pripremi davanje treće doze.