TikTok ograničio usluge u Rusiji: “Nakon novog zakona o lažnim vestima nemamo drugi izbor…”

0
EPA-EFE/HAYOUNG JEON

(Beta) – Aplikacija TikTok blokirala je objavljivanje novih video snimaka i prenosa uživo u Rusiji, zbog novog zakona kojim se uvodi zatvorska kazna za širenje informacija o ratu u Ukrajini koje Moskva smatra lažnim.

Video platforma TikTok, koja je u vlasništvu kineske tehnološke kompanije Bajt Dens (ByteDance), saopštila je da je bezbednost njihovih korisnika i zaposlenih najviši prioritet.

“U svetlu novog ruskog zakona o ‘lažnim vestima’ nemamo izbora nego da obustavimo prenose uživo i nove sadržaje na našem video servisu dok razmatramo bezbednosne posledice ovog zakona”, navodi se u saopštenju i dodaje da to neće uticati na razmene poruka unutar aplikacije.

Portparolka TikToka izjavila je da nisu želeli da svoje zaposlene u Rusiji ili korisnike izlože riziku da dobiju stroge krivične kazne, prenosi Gardijan.

Novim zakonom o izveštavanju o ratu u Ukrajini, koji su 4. marta jednoglasno usvojila oba doma ruskog parlamenta i potpisao predsednik Vladimir Putin, uvedene su kazne do 15 godina zatvora za one koji šire “lažne informacije” o ruskoj vojsci.

Takođe je nezakonito koristiti reč “rat” za sukobe u Ukrajini, nego to treba nazivati “vojnom operacijom” radi “obezbeđivanja mira”.

To je mnoge svetske medije, među kojima su prvi bili Blumberg, BBC i CNN, nateralo da privremeno prekinu izveštavanje iz Rusije kako bi zaštitili svoje novinare.
Istu odluku su zatim doneli i nemački javni servisi ZDF i ARD, italijanski RAI i španski TVE, kao i španska novinska agencija EFE i novine El Pais i Radio slobodna Evropa.

Moskva je prethodno blokirala pristup Fejsbuku i Tviteru, pošto je EU zabranila ruske medije Raša tudej i Sputnjik.

Netfliks je u nedelju u potpunosti obustavio svoj servis u Rusiji “zbog okolnosti na terenu”, a zemlju su počele da napuštaju i mnoge zapadne kompanije.

Američke kompanije za finansijske usluge Viza, Masterkard i Amerikan ekspres objavile su da će obustaviti poslovanje u Rusiji kao odgovor na njenu invaziju na Ukrajinu.

Južnokorejska kompanija Samsung elektroniks, glavni snabdevač pametnih telefona i kompjuterskih čipova, najavila je da će prekinuti isporuke svojih proizvoda u Rusiju, pridruživši se time kompanijama Epl, Majkrosoft, Intel i Del.

RAT U UKRAJINI – NAJVAŽNIJE

Raste zabrinutost o potencijalnom radioaktivnom curenju iz nuklearne elektrane Zaporožje.

Rusija i Ukrajina razmenile su optužbe za granatiranje oblasti u kojoj se nuklearna elektrana nalazi.

Međunarodna agencija za nuklearnu energiju pokušava da ispregovara hitnu inspekciju Zaporožja.

Volodimir Zelenski rekao je da će ruski osvajači “nestati kao rosa na suncu”.

Prema izveštajima koji dolaze sa fronta, Rusija je intenzivirala svoje napade na Donjecku regiju.