“Tiha hipoksija” ili smanjen nivo kiseonika: Jedna od najtežih posledica koronavirusa

0
Foto: Profimedia

“Tiha hipoksija” je jedno od posledičnih stanja kod pacijenata zaraženih koronavirusom, čiji je nivo kiseonika bio na izuzetno niskom nivou, sa mogućnošću izazivanja nesvestice ili čak smrti, prenosi Gardijan.

Dok je za očekivati da zdrava osoba ima zasićenje kiseonika od najmanje 95%, lekarski izveštaji su u slučaju hipoksičnih pacijenata evidentirali obolele kojima je procenat kiseonika ispod 80% ili 70%, a u ekstremnim slučajevima i ispod 50%.

“Primećujemo zasićenje kisonika kod pacijenata, a ovu pojavu ne bismo videli kod upale pluća ili sezonskog gripa. Stvar je mnogo komplikovanija i primer vrlo neobične fiziologije pacijenata zaraženih koronavirusom”, rekao je anesteziolog Urgentnog centra u Mančesteru dr Džonatan Benard-Smit.

Stanje hipoksije u velikom broju slučajeva nema pozitivan ishod, a posledice nedostatka kiseonika su otežan rad srca, mozga i drugih vitalnih organa.

“Kod jednog pacijenata nivo kiseonika je bio samo 30% – jednako procentu kiseonika kod osoba koje su aklimatizovane na uslove života pri velikim nadmorskim visinama. Pacijent je stavljen na respirator, ali je ubrzo preminuo”, rekao je Benard-Smit.

Takođe, usled otežanog disanja dolazi do oticanja i upale pluća koja verovatno sprečavaju dovod kiseonika u krvotok, a postoje novi dokazi da virus COVID-19 može izazvati zgrušavanje krvi. Zato je nekoliko kliničkih istraživanja bazirano na ispitavnju efikasnosti sredstava za razređivanje krvi u lečenju koronavirusa.