“Ti si, sine, još u majčinoj utrobi postao glumac”: Kako je Bata Stojković otpušten iz pozorišta kao “netalentovan”

0
Foto Martin Candir

Pošto je odgledao amatersku predstavu u kojoj je tada dečačić Danilo Stojković odigrao jednu ulogu, Dobrica Milutinović, čijim “Prstenom” se danas odlikuju najveći glumci, prišao mu je, potapšao ga po ramenu i rekao mu: “Ti si, sine, još u majčinoj utrobi postao glumac.” Isti dečak je nekoliko godina kasnije, iz Jugoslovenskog dramskog pozorišta, otpušten kao – netalentovan. Bog se nasmejao.

 Glumac čije replike iz filmova danas znamo napamet, u Jugoslovenskom dramskom pozorištu igrao je uloge bez teksta i reči. Bio je Senka, Nosač mrtvačkog sanduka, Sluga Magbetov, Drugi đetić, Drugi agent, Treći pesnik, Sprovodnik voza… Bata Stojković je u JDP-u bio potcenjen.

Iznad svega, Bata Stojković je na početku svoje karijere bio nesrećan. Ali nastojao je da bude Mladić koji hoće da se bori, kako se zvala još jedna od njegovih nevažnih uloga. Kao bez imena, predstavljao se kao rođeni brat Žike Stojkovića, intelektualca iz Simine 9, cenjenog u elitnim krugovima tadašnjeg Beograda.

Novinarka Radmila Stanković zapisala je u knjizi “Vlasnik glume” kako je, posle predstava, prema svedočenju Mire Stupice, Bata silazio u bučni salon JDP-a i sklanjao se u ugao.

“Istrzanim ritmom lupkao je po kolenima, nesrećan što i onih nekoliko rečenica nije izgovorio onako kako je silno želeo…”, piše ona.

Radmila Stanković beleži i da je izbacivanje iz JDP-a bilo prilično dramatično, da je neposredan povod bio neki incident koji je Bata načinio, ali da on pamti najlepši gest koji je tada iskazao njegov stariji kolega, veliki glumac Jovan Milićević koji je morao da mu uruči otkaz.

“Rekao mu je: ‘Većina kolega misli da nije sam taj incident u pitanju nego da nemate dara. Naravno, moje mišljenje je sasvim drugačije.'”


O Danilu Bati Stojkoviću za Nedeljnik su pričali njegova supruga, prijatelji, društvo iz kafane i oni koji ga nikada neće zaboraviti.
 Ceo tekst u štampanom izdanju Nedeljnika koji je na kioscima od 26. decembra ili na NOVINARNICA.NET.

Novogodišnji dvobroj u prodaji je od četvrtka, 26. decembra, a sve čitaoce očekuje i veliki poklon: prva knjiga iz edicije “Senke nad Balkanom”.