The Wall Street Journal: Tramp obustavio finansiranje Svetske zdravstvene organizacije

0
Foto: Profimedia

Cilj odluke koju je predsednik Tramp doneo u utorak o obustavi finansiranja Svetske zdravstvene organizacije (SZO) jeste da opomene lidere ove organizacije koji američku podršku uzimaju zdravo za gotovo, piše The Wall Street Journal. I dok SAD ispituju propuste koje je ova agencija napravila u vezi sa Kovidom-19, Bela kuća ima predlog kako da SZO povrati američko poverenje.

„SZO nije ispunio svoju osnovnu dužnost i za to mora da odgovara“, izjavio je Tramp, koji je finansiranje zaustavio na period od 60 do 90 dana. Dodao je da bi, da je agencija radila svoj posao, „hiljade ljudskih života bilo spašeno, a ekonomska šteta načinjena širom sveta bi bila izbegnuta“. I ne preteruje kad to kaže.

Od početka krize, zvaničnici SZO su dozvolili da politika utiče na ono što bi trebalo da budu nepristrasne zdravstvenepreporuke. Odluke da se usprotive ranoj zabrani letova i odlaganju „vanredne zdravstvene situacije na međunarodnom nivou“ su bile posebno štetne po živote ljudi. Umesto da zahtevaju veću transparentnost od Pekinga– koji je dostavio sumnjive podatke i kaznio domaće stručnjake koji su govorili istinu – zvaničnici SZO su ponavljali tvrdnje Kine.

Svetu je potrebna stručna globalna institucija koja će davati nepristrasne zdravstvene preporuke i koordinisati odgovor na pojavu bolesti koje prevazilaze državne granice. Umesto toga, SZO se poslednjih decenija manje bavi svojom osnovnom misijom, a više bacanjem novca na promovisanje državnog zdravstva i napadima na duvanske kompanije.

Pandemija virusa korona je pokazala da je procedura ove agencije u proglašavanju vanrednog stanja sklona politizaciji, dok njeno kritikovanje odgovornih reakcija kao što su one koje su usledile u Tajvanu podriva njenu globalnu misiju. Generalni direktor Tedros Gebrejsus je pokazao kako lako može da se zloupotrebi pozicija na vrhu i Trampova administracija bi trebalo da zahteva da se ta uloga svede na tehnokratske funkcije.

Demokrate i mediji optužuju Trampa da pokušava da skrene pažnju sa grešaka koje je administracija napravila u borbi protiv virusa korona time što napada SZO. Bela kuća je napravila velike propuste, ali to ne oslobađa ovu agenciju Ujedinjenih nacija od njene sopstvene odgovornosti. Moguće je kritikovati predsednika bez uzimanja SZO u zaštitu i njenog odobravanja postupaka Komunističke partije Kine.

Logičnije pitanje je da li će obustava finansiranja usred pandemije doneti više štete nego koristi. Po nekim procenama, samo oko 15 odsto budžeta SZO se izdvaja za borbu protiv pandemije. Nakon što je dr Tedros odbacio Trampove kritike prošle nedelje, privremeni prekid finansiranja bi mogao da navede zvaničnike SZO da razmisle o svojim postupcima bez ugrožavanja posla koji se trenutno obavlja.

Postavlja se i pitanje nadležnosti. Predsednik ne može za stalno da prekine finansiranje SZO bez podrške Kongresa, tako da će administacija morati tesno da sarađuje sa ovim telom na strogim ograničenjima budućih američkih davanja. Ali Bela kuća smatra da može zakonski da preusmeri sredstva koja je prethodno odobrila SZO za neku sličnu namenu.

Još jedan problem je taj što će Kina pojačati svoju dominaciju u SZO ako SAD smanje svoju finansijsku podršku. Ali izjave SZO sada često idu u prilog Pekingu, zbog čega ih kineska propaganda tako često ističe. Sa generalnim direktorom naklonjenim Kini koji kritikuje Vašington i hvali Peking kao dobar model, kakav uticaj SAD mogu da izgube?

Koliko u ponedeljak, dr Tedros je izrazio uverenost da Tramp neće sprovesti svoju finansijsku pretnju u delo. Pogrešio je, kao što to čini od pojave ove bolesti. Još jedan uslov za nastavak američke podrške bi trebalo da bude ostavka generalnog direktora.