“Težimo da Srbija i Republika Srpska budu jedna država”: Obeležavanje zajedničkog praznika u Banjaluci

2
Screenshot YouTube

Na platou ispred Hrama Hrista Spasitelja u Banjaluci počela je svečana akademija “Pohvala srpskom narodu – dan kada je probijen Solunski front”, povodom obeležavanja 15. septembra – Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, koji su ustanovili zvaničnici Srbije i Republike Srpske.

Svečanoj akademiji prisustvuju brojne zvanice iz Republike Srpske i Srbije, a Akademiju organizuju Republički centar za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica i Republički protokol, piše Srna.

U programu učestvuju glumci iz Banjaluke i Beograda koji će govoriti tekst iz drame “Solunci govore” nedavno preminulog novinara i publiciste Antonija Đurića, članovi orkestra Narodnog pozorišta iz Beograda, Policijski orkestar MUP-a Srpske i Gradski tamburaški orkestar Banjaluka.

Vlade Republike Srpske i Srbije odlučile su da zajednički praznuju 15. septembar – Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, na dan kada je pre 102 godine u Prvom svetskom ratu probijen Solunski front.

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik rekao je da je obeležavanje Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave jedinstveno s težnjom da Republika Srpska i Srbija budu jedna država, gradeći sigurnost i budućnost celog regiona.

On je rekao da je srpska vojska u Prvom svetskom ratu, probijajući Solunski front, našla snagu i motiv da oslobodi srpske prostore, pa i Banjaluku.

“Na Aranđelovdan 1918. godine, nedaleko odavde, postrojena je srpska jedinica koja je oslobodila Banjaluku i taj ćemo prostor urediti da bude mesto sećanja”, poručio je Dodik.

On je rekao da su ovi prostori u to vreme željeli da se prisajedine Srbiji, u čemu se nije uspelo, ali da postoji istorijska težnja ovdašnjeg srpskog naroda u tom smeru, što je prirodno u političkom smislu.

“Danas imamo dve države – Srbiju i Srpsku, a težnja je da budemo jedna država gradeći sigurnost i budućnost čitavog regiona, što nam niko ne može oduzeti. Želimo to na jedan miran i civilizovan način”, istakao je Dodik.

On je naglasio da je nedopustivo da se Srbi u BiH nazivaju agresorima, u zemlji u kojoj su rođeni.

“Pokušavaju da ukinu naša prava, Srpsku i to je njihova zvanična politika, ali naša politika je politika mira, čuvanja naših vrednosti. Ovaj dan je dan srpskog jedinstva i pripadanja srpskom narodu. Nismo bosanski Srbi, već želimo da budemo poštovani kao jedan narod i da ne budemo u tom smislu ponižavani. Mi smo Srbi i samo tako možemo učestvovati u dijalogu”, rekao je Dodik i dodao da je prirodno da Srbi žive u jednoj državi.

2 KOMENTARA

  1. Naravno, kad moze Kosovo sto ne moze RS i CG, po istim principima i eto, ujedno…ako se meko buni za to bunice se i za kosovo

  2. А некада ти је кантон у Босни, био милији од “провинције” у Србији ?

Comments are closed.