Težak udarac kolumbijskom kartelu: Italijanska policija zaplenila više od četiri tone kokaina

0
EPA-EFE/GIUSEPPE LAMI

Italijanska policija zaplenila je 4,3 tone kokaina ulične vrednosti od 240 miliona evra, čime je zadala težak udarac kolumbijskom Klanu del Golfo, saopštili su istražitelji.

Policija je saopštila da je to jedna od najvećih takvih zaplena u Evropi i da su raspisani nalozi za hapšenje 38 osoba u šest zemalja – Italiji, Sloveniji, Hrvatskoj, Bugarskoj, Holandiji i Kolumbiji.

U istragu koja je trajala više od godinu dana bilo je uključeno kolumbijsko pravosuđe i Agencija za nacionalnu sigurnost SAD.

Pored kokaina, zaplenjeno je i 1,85 miliona evra, prenosi RTS.

Kolumbijske vlasti saopštile su prošlog novembra da su fokusirane na razbijanje Klana del Golfo, čija se mreža proteže na 28 zemalja širom sveta, nakon hapšenja vođe tog klana Daira Antonija Usage, zvanog Otonijel, oktobra 2021.

“Još jedan težak udarac za najvažniju grupu među kolumbijskim narko bandama”, naveli su istražitelji iz Trsta.

Naveli su i da je njihov rad otkrio “gustu mrežu” veza između južnoameričkih proizvođača kokaina i evropskih kupaca, koji je odgovarao organizovanim kriminalnim grupama koje deluju širom Italije, uključujući Kalabriju, gde je sedište klana Ndrangeta.

Saopšteno je da je policija pratila 19 uzastopnih isporuka droge od maja prošle godine, čime su uspeli da identifikuju važne posrednike “u globalnom sistemu trgovine drogom i i veliki broj prenosilaca.