“Tetka je živa…”: Fotografija iz Severne Koreje koja “demantuje glasine”

0
(Beta/Korean Central News Agency/Korea News Service via AP)

Tetka severnokorejskog lidera Kim Džong Una prvi put se pojavila u javnosti posle šest godina, javili su tamošnji državni mediji. Na ovaj način su, kako se tumači, želeli da demantuju glasine da je lider Severne Koreje i njen bratanac progoni ili da ju je već pogubio.

Prema izveštaju Centralne novinske agencije Koreje, ime Kim Kjong Hui bilo je na spisku najviših zvaničnika Severne Koreje koji su u subotu u pozorištu u Pjongjangu gledali predstavu povodom obeležavanja Lunarne nove godine.

Novine su objavile i fotografiju na kojoj se vidi kako Kim Kjong Hui sedi u pozorištu pored Kim Džong Una i njegove supruge Ri Sol Džu, preneli su svetski mediji.

Kim Kjong Hui je nekada bila uticajna ličnost u Severnoj Koreji kao jedina sestra pokojnog lidera Kim Džong Ila.

Njen suprug Džang Song Tek nekada je bio drugi čovek države – praktično je smatran “regentom”, ali je pogubljen pošto je u decembru 2013. godine osuđen za izdaju. Od tada se spekulisalo šta se dešava sa njegovom suprugom.

U maju 2015. godine, CNN je objavio svedočenje iz Severne Koreje da je ona otrovana po nalogu Kim Džong Una, ali je nepunih godinu dana kasnije objavljena njena slika u državnim medijima. Obaveštajna služba Južne Koreje je, godinu dana kasnije, obavestila parlament da imaju saznanja da Kimova tetka prima medicinsku pomoć zbog dijabetesa i drugih bolesti negde izvan Pjngjanga.