Da curenje testova za malu maturu nije problem samo u Srbiji pokazala je Engleska pošto su se na Tviteru pre nekoliko dana nudila rešenja testova za završni ispit iz matematike za 70 funti, piše Gardijan.

Pokrenuta je istraga kako bi se utvrdilo kako su testovi iz matematike za završni ispit (A level) dospeli na društvene mreže, a kompanija Pirson nadležna za testove i njihovu bezbednost saopštila je da je cirkulacija testova na mrežama bila vrlo „ograničena“, te da svi učenici mogu da budu sigurni da zahvaljujući dobro razvijenim procesima kontrole niko neće biti oštećen.

Na Tviteru su se prvo pojavila dva pitanja uz ponudu kupovine čitavog testa za 70 funti.

Ovo nije prvi put da su testovi iz matematike procurili u nadležnosti Pirsona. Prošle godine su se samo noć pred ispit mogli kupiti preko interneta, a kompanija je bila prinuđena da izmeni testove nakon što je obaveštena da je nekolicina učenika došla do testova.

Učenici nisu ostali nemi na nepravilnosti, pa je na stotine njih potpisalo peticiju da čitav slučaj bude uzet u obzir pri utvrđivanju minimalnog broja poena za prolaz.

Dženi Li koja je pokrenula peticiju navela je da je situacija „nefer“ prema učenicima koji nisu imali pristup testovima pre ispita.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.