Poslanici u Skupštini Srbije danas su postavljali su pitanja o otkazivanju polaganja završnog ispita učenika osmih razreda iz matematike, preneo je N1.

Poslanica opozicione Stranke moderne Srbije (SMS) Tatjana Macura upitala je ministra prosvete Mladena Šarčevića da li će podneti ostavku jer su se u javnosti pojavili testovi iz matematike pred polaganje testa.

Ona je ukazala da je samo nekoliko osoba znalo kakvi su testovi, te se postavlja pitanje kako je moguće da po internetu kruže zadaci za ispit.

Odgovornost je sa konferencije za novinare tražila i poslanica Demokratrske stranke Aleksandra Jerkov.

„Odgovorne za ove propuste treba tražiti u Ministarstvu prosvete, a ne one na terenu, kako je to ministar prosvete požurio da kaže ili nekoga u školi“, rekla je Jerkov.

Ona je kazala da je potrebna politička odgovornost zbog uznemiravanja javnosti i stresa koji su preživela deca i porodice.

„Tako je to kada imate plagijatore u vrhu vlade, kada ministri ne mogu da objasne gde su i kako doktorirali“, rekla je Jerkov.

(Sve o maloj maturi i curenju testova iz matematike pročitajte OVDE)

Poslanici u Skupštini Srbije dotakli su se i napada na srpske sportiste u Hrvatskoj, odnosima Srbije i Crne Gore i sociologa Jove Bakića i Saveza za Srbiju.

Šef poslaničke grupe Socijalističke partije Srbije Đorđe Milićević se osvrnuo na napad na srpske sportiste u Hrvatskoj.

On je rekao da je od OFK Požega čuo da je od selekcije starosti od 11 do 12 godina koja je prošlog vikenda boravila u Italiji, na granici s Hrvatskom zahtevano da okrenu majce na kojima je pisalo „OFK Požega Srbija“ i da se apsolutno nigde ne zadržavaju. 

Milićević je zatim kazao da je mlada selekcija Čukaričkog boravila u Zagrebu te pitao da li je tačno da su napadnuti trener i koordinator omladinske selekcije i da su pod pratnjom napustili Zagreb. 

Milićević je kazao da su i u Srbiji održavaju sportska takmičenja da su dolazile i ekipe iz Hrvatske, ali da napada nije bilo. 

„U tome je razlika između njih i nas i suštinsko pitanje je ko treba da normalizuje svoje ponašanje, mi ili hrvatski političari koji zapaljivim izjavama i veličanjem ustaštva dovode do takvih situaciji“, rekao je Milićević. 

Đorđe Vukadinović iz poslaničke grupe Pokret za spas Srbije-Nova Srbija pitao je šta će Vlada i Ministarstvo spoljnih poslova Srbije preduzeti „povodom skadalozne izjave crnogorske zvaničnice“ u Ambasadi u Crne Gore u Turskoj povodom crkvenog sabora u Podgorici, da bi „zapalila hram i sva goveda tamo“. 

„Ovo nije izjavio neki pubertetlije ili uspaljeni anonimni komentator na društvenim mrežama, već visoki zvaničnik crnogorski zvaničnik u ambasadi“, rekao je Vukadinović. 

On je pitao i ko je šef pregovaračkog tima za dijalog s Prištinom u Briselu i na osnovu koje platforme pregovara i ko ga je za to ovlastio.

Vukadinović je rekao i da nije jasno šta je Skupština Srbije pre nekoliko dana usvojila o Kosovu – da li izveštaj direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marka Đurića pismeno ili usmeno izlaganje koje je imao predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Poslanik Srpske napredne stranke Aleksandar Marković je pitao da li će tužilaštvo pokrenuti postupak protiv docenta Filozofskog fakulteta Jova Bakića zbog, kako je naveo, „pozivanja na revoluciju i pretnju nekakvim ‘dugim cevima’ „. 

On je kazao da se Bakića seća iz perioda kada je podržavao Sašu Jankovića i Borka Stefanovića kome je čak i program pisao kada je napustio Demokratsku stranku i osnovao Levicu Srbije i dodao da Bakić i pored toga danas u javnosti „gradi imidž vanstranačke ličnosti“. 

„Umislio čovek da je mnogo pametan, proglasio sam sebe za nezavisnog intelektualca i misli da mu je to dovoljno da može da ruši institucije sistema i da priziva revoluciju“, rekao je Marković i dodao da je Bakić „nova zvezda“ Saveza za Srbiju. 

On je kazao da Savez za Srbiju „najviše voli tzv. nezavisne stručnjake za sve i svašta“ i nabrojao Rodoljuba Šabića, Sašu Jakovića i sudiju Miodraga Majića.

„A sada je došlo Bakićevih pet minuta“, dodao je Marković.

„U pitanju je širok front u kojem učestvuju najrazličitiji faktori kojima je zajednički imenitelj jedino mržnja prema Aleksandru Vučiću i SNS“, ocenio je Marković i istakao da su u tom „frontu“ ne samo neke opozicione stranke, nego i neki mediji.

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.