U Republici Srbiji nisu registrovani slučajevi oboljevanja od COVID-2019, objavilo je Ministarstvo zdravlja na svom sajtu.

Navodi se i da je danas do 18 časova testirano 5 uzoraka koji su bili negativni na virusi COVID-19, odnosno koronavirus.

Ministarstvo zdravlja objavilo je i da je do danas u nacionalnoj referentnoj laboratoriji Instituta Torlak testirano 30 osoba, a da su uzorci svih testiranih osoba bili negativni na novi koronavirus.

SZO podigla rizik za koronavirus na vrlo visok

Svetska zdravstvena organizacija podigla je u petak rizik vezan uz koronavirus na „vrlo visok“, što je najviši mogući nivo, nakon što je zaraza potvrđena kod oko 79.000 ljudi u Kini i više od 5.000 u ostatku sveta.

„Naši su epidemiolozi pratili bez prestanka razvoj događaja i sada smo podigli našu procenu rizika širenja i rizika uticaja Covida-19 na vrlo visoki na svetskom nivou“, rekao je šef SZO Tedros Adhanom Gebrejesus  na konferenciji za novinare u Ženevi.

„Nastavak povećanja broja slučajeva i broja zahvaćenih zemalja kroz poslednjih nekoliko dana razlog su za zabrinutost“, naglasio je on.

A u svetu..

Broj zaraženih novim oblikom koronavirusa porastao je na više od 83.000 osoba širom sveta, a broj novih potvrđenih slučajeva u jednom danu prvi put je veći u Južnoj Koreji nego u Kini, gde se zaraza pojavila.

U poslednja 24 časa, prvi slučajevi zaraze zabeleženi su u Holandiji, Belorusiji, Litvaniji, Nigeriji i Novom Zelandu.

Južna Koreja je danas objavila da je broj slučajeva u toj zemlji povećan za 571 u odnosu na juče i da je ukupno zaraženo 2.337 osoba, od kojih je 13 umrlo. Najveći broj novoobolelih u Južnoj Koreji je u gradu Daegu na jugoistoku zemlje i okolnim oblastima.

Kina je prijavila 327 novih slučajeva i 44 smrtna ishoda od bolesti nazvane Kovid-19, čime je nastavljen trend smanjivanja obolelih i umrlih u epidemiji novog korona virusa. Od toga je u Vuhanu, gradu najteže pogođenom epidemijom, zabeleženo 313 obolelih i 28 umrlih.

U Kini su do sada potvrđena 78.824 slučaja zaraze i 2.788 smrtnih slučajeva, uglavnom u provinciji Hubej gde se koronavirus pojavio.

U Hongkongu je broj zaraženih povećan na 92 osobe, od kojih su dve umrle. U Makau je zaraza potvrđena kod 10 osoba. Hongkong i Makao su autonomne kineske teritorije.

Posle Kine i Južne Koreje, najviše potvrđenih slučajeva zaraze je u Japanu, Italiji i Iranu gde je prijavljeno 254 slučaja zaraze i 26 smrtnih ishoda.

U Hrvatskoj su danas registrovana još dva slučaja oboljevanja od koronavirusa, a u kojoj je sad ukupno pet obolelih.

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.