Testiranje na antitela pokazalo da je 2,5 odsto Italijana imalo koronavirus, šest puta više od potvrđenih slučajeva…

0
Beta - AP Photo/Riccardo De Luca

Testiranje na antitela u Italiji pokazalo je da je gotovo 1,5 miliona ljudi, oko 2,5 odsto populacije, bilo zaraženo koronavirusom.

Zvaničnici su danas rekli da su velike razlike u rezultatima među delovima zemlje potvrdili da je uvođenje zabrane kretanja bila “apsolutno ključna” za sprečavanje teške epidemiološke situacije na jugu zemlje.

Procena da je oko 2,5 odsto stanovnika bilo inficirano, zasnovana je na testiranju sprovedenom od 25. maja do 15. jula na uzorku od oko 65.000 Italijana, izabranih na osnovu mesta stanovanja, godina i vrste posla koji obavljaju.

Vlada je sprovela testiranje da bi saznala koliko je cirkulacija virusa bila raširena u zemlji, prvoj na Zapadu koja je bila teško pogođena epidemijom.

Testiranje je pokazalo da je 1.482.000 Italijana širom zemlje došlo u kontakt s virusom i da je razvilo antitela, što je šest puta više od potvrđenih slučajeva zaraze u zemlji.

Epidemijom su bili teško pogođeni regioni na severu Italije, pre svega Lombardija i Emilija-Romanja, dok su južni imali neuporedivo manji broj zaraženih i umrlih od koronavirusa.

Testiranje je potvrdilo velike geografske razlike, pošto je pokazalo da je 7,5 odsto građana Lombardije razvilo antitela, za razliku od 1,9 odsto u susednom regionu Veneto.

Razlike su velike i unutar Lombardije, među njenim provincijama. Oko 24 odsto stanovnika Bergama razvilo je antitela, a svega 5,1 odsto stanovnika provincije Pavija.

U poređenju s jugom Italije, razlike su još oštrije. Na Siciliji je svega 0,3 odsto meštana došlo u kontakt s virusom, a u svih šest ostalih južnih regiona manje od jedan odsto.

Zabrana kretanja u Italiji bila je među najstrožim u Evropi. Građani su smeli da izađu iz kuća jedino radi neizbežnog posla, odlaska kod lekara ili kupovine neophodnih namirnica.

Rezultati testiranja su pokazali da 27,3 odsto zaraženih nije imalo simptome, zbog čega je i dalje važno nošenje maske i držanje distance od drugih, navode vlasti.

Pošto je prvobitno bila epicentar epidemije u Evropi, Italija je u najvećoj meri uspela da suzbije širenje virusa. Prethodnih nedelja svakog dana je registrovala izmedju 200 i 300 novozaraženih, a većina tih infekcija povezana je s radnicima koji se vraćaju iz inostranstva ili migrantima.

U prethodna 24 časa Italija je prijavila 159 novih slučajeva infekcije i još 12 smrtnih ishoda.

Zaraza koronavirusom potvrđena je u Italiji kod više od 248.000 ljudi, od kojih je umrlo više od 35.000.

(Beta)