Istraživači iz Australiji osmislili su test koji može da utvrdi novu infekciju koronavirusom za oko 20 minuta koristeći uzorke krvi, za koji kažu da je prvi ovakav brzi test na svetu, prenosi N1.

Istraživači sa Univerziteta Monaš rekli su da se njihovim testom može utvrditi da li je neko trenutno zaražen ili je bio zaražen u prošlosti i to u roku od svega 20 minuta.

„Kratkotrajno apliciranje uključuje brzu identifikaciju slučaja i traženje kontakata kako bi se ograničilo širenje virusa, dok je odabir stanovništva za utvrđivanje razmera širenja virusne infekcije u zajednicama dugoročna potreba“ rekli su istraživači u radu objavljenom u časopisu „ACS Sensors“.

Istraživački tim je predvođen Odeljenjem za  za hemijski inženjering Univerziteta BioPRIA i Univerziteta Monaš, uključujući istraživače iz „ARC Centre of Excellence in Convergent BioNano Science and Technology „(CBNS).

Njihov test, koji koristi 25 mikrolitara plazme iz uzoraka krvi, traži sakupljanje ili grupisanje crvenih krvnih zrnaca koje izaziva koronavirus.

Dok se trenutni test brisom koristi za identifikaciju ljudi koji su zaraženi koronavirusom, test aglutinacije (sakupljanja) – ili analiza za otkrivanje prisutnosti i količine određene supstance u krvi, takođe može da odredi da li je neko nedavno bio zaražen, nakon što infekcija nestane, piše Rojters.

Stotine uzoraka može da se testira na svakih sat vremena, rekli su istraživači, a nadaju se i da će ovaj test moći da se upotrebe i za otkrivanje antitela koja bi bila prikupljena za vakcinaciju i pomoć u kliničkim ispitivanjima.

Patent za inovaciju je podnet i istraživači traže komercijalnu i vladinu podršku kako bi povećali proizvodnju jer je ovo prvi ovakav izum u svetu.

https://www.nstore.rs/product/nedeljnik-pretplata-na-elektronsko-izdanje-za-inostranstvo/

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.